ΥΓΕΙΑ

Αλλεργία στο λάτεξ: Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες

Περίπου το 7% του γενικού πληθυσμού πάσχει από πιθανή αλλεργία στο λάτεξ, αλλά μόνο το 1% εξ αυτών εμφανίζουν έκδηλη συμπτωματολογία.

Αλλεργία στο λάτεξ: Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες

Ειδικά οι γυναίκες, που για λόγους αισθητικής έρχονται σε επαφή με προϊόντα που περιέχουν λάτεξ, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.

Αυτό προέκυψε από έρευνα ειδικών που θέλησαν να αποκαλύψουν τα αίτια βαριάς αλλεργικής αντίδρασης σε γυναίκα μετά την τοποθέτηση προσθετικής μαλλιών.

Προς μεγάλη τους έκπληξη αποδείχθηκε η άμεση συσχέτιση των συστατικών της κόλλας σταθεροποίησης με τα συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη βιβλιογραφία αναφέρεται περιστατικό θανάτου 28άχρονης έπειτα από προσθετική μαλλιών, αν και σε αυτή την περίπτωση δεν τεκμηριώθηκε το αίτιο που πυροδότησε τη θανατηφόρα αλλεργική αντίδραση.

bigstock 137854994

Εκτός από την προσθετική μαλλιών, οι γυναίκες που είναι αλλεργικές στο λάτεξ θα πρέπει να αποφεύγουν και την προσθετική βλεφαρίδων, καθώς για τη σταθεροποίησή τους χρησιμοποιείται κόλα που μπορεί να πυροδοτήσει επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις.

Παρά το γεγονός ότι η σύσταση της κόλλας αναγράφεται λεπτομερώς στη συσκευασία, πολλές γυναίκες δεν σκέφτονται ότι πρέπει να ελέγξουν τα συστατικά της και βέβαια πολύ σπάνια θεωρούν ότι είναι αναγκαίο να αναφέρουν στον αισθητικό ή τον κομμωτή τους ότι έχουν υπερευαισθησία στο λάτεξ.

Συνήθως τα άτομα με υπερευαισθησία στο λάτεξ αποφεύγουν επιμελώς να έρχονται σε επαφή με γάντια ή άλλα αντικείμενα που περιέχουν την εν λόγω ουσία.

Αγνοούν όμως ότι η κόλλα που χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση των πρόσθετων μαλλιών (extensions) και των ψεύτικων βλεφαρίδων μπορεί να περιέχει λάτεξ σε μεγάλη περιεκτικότητα και επομένως υπάρχει ο κίνδυνος έντονης αλλεργικής αντίδρασης, αναφέρουν οι ειδικοί.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες είναι οι αλλεργίες που πάνε... χέρι-χέρι