ΥΓΕΙΑ

Βαθιές εισπνοές για καλύτερη μνήμη, συνιστούν οι επιστήμονες!

Η καλή αναπνοή, ιδίως από τη μύτη, «φρεσκάρει» τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη μνήμη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Βαθιές εισπνοές για καλύτερη μνήμη, συνιστούν οι επιστήμονες!

Η εισπνοή –περισσότερο από την εκπνοή– ενεργοποιεί την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την μνήμη αλλά και την ψυχική διάθεση.

bigstock Happy Woman Breathing Deep Fre 61556255

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας Κριστίνα Ζελάνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης Journal of Neuroscience, μελέτησαν 60 εθελοντές, που κλήθηκαν να δουν σε εικόνες πρόσωπα με διάφορες εκφράσεις (έκπληξη, φόβο κ.α.).

Το πείραμα έδειξε ότι όταν αργότερα οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν την έκφραση των προσώπων που είχαν δει, την καλύτερη μνήμη είχαν εκείνοι που εισέπνεαν βαθιά, όταν είχαν δει αρχικά τις εικόνες. Κάποιος αναγνώριζε σωστά ένα πρόσωπο δύο δευτερόλεπτα πιο γρήγορα κατά μέσο όρο, όταν το είχε δει τη στιγμή της εισπνοής, σε σχέση με τη στιγμή της εκπνοής.

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει δραματική διαφορά στην εγκεφαλική δραστηριότητα στη διάρκεια της εισπνοής απ’ ό,τι στη διάρκεια της εκπνοής. Όταν εισπνέετε, ενεργοποιείτε τους νευρώνες στον οσφρητικό φλοιό, στην αμυγδαλή και στον ιππόκαμπο, που όλα βρίσκονται στο μεταιχμιακό σύστημα», δήλωσε η Ζελάνο, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph.

Με άλλα λόγια, αν πασχίζετε να θυμηθείτε κάτι, πάρτε μια βαθιά εισπνοή. Μπορεί να βοηθήσει!

Διαβάστε επίσης:

Το συχνό σεξ είναι το «κλειδί» για δυνατή μνήμη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ