ΥΓΕΙΑ

Είναι φαρυγγίτιδα ή λαρυγγίτιδα; Δείτε τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζονται

Οι περισσότεροι ενήλικες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον λαιμό τους κατά μέσο όρο 2-3 φορές τον χρόνο.

Είναι φαρυγγίτιδα ή λαρυγγίτιδα; Δείτε τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζονται

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η «απώλεια» της φωνής, η αίσθηση ότι κάτι «γαργαλάει» ή «κλείνει» τον λαιμό και ο πόνος.

Φαρυγγίτιδα

Όταν ο πόνος εντοπίζεται στο πίσω μέρος του λαιμού και έχετε βραχνάδα, που μπορεί να συνοδεύονται από πυρετό και βήχα, το πιθανότερο είναι να πάσχετε από ιογενή φαρυγγίτιδα.

Τυπικά αποτελεί την πρώτη ένδειξη γρίπης ή κρυολογήματος, καθώς ο ιός τείνει να αναπαράγεται και να συσσωρεύεται στον λαιμό πριν προκαλέσει συμπτώματα σε άλλα τμήματα του αναπνευστικού.

Η βραχνάδα προκαλείται από την προσβολή των ιστών γύρω από τις φωνητικές χορδές από τον ίδιο ιό, ενώ ο βήχας από την γενικότερη φλεγμονή στο λαιμό.

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι γαργάρες με αλατόνερο (αναμίξτε δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι με 500 ml χλιαρό νερό) μπορεί να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο. Χρειάζεστε επίσης άφθονα υγρά για να μην αφυδατωθείτε, ίσως κάποιο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (λ.χ. παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη) για να καταπραΰνετε τον πόνο και παστίλιες για τον λαιμό. Μην πάρετε αντιβιοτικά, διότι δεν καταπολεμούν τους ιούς άρα δεν θα σας βοηθήσουν σε τίποτα.

bigstock Coughing Man Having Examinatio 72198718

Λαρυγγίτιδα

Όταν ο πονόλαιμος συνοδεύεται από αδύναμη ή ψιθυριστή φωνή και βήχα, η πιθανότερη αιτία είναι η ιογενής λαρυγγίτιδα. Ο λάρυγγας μολύνεται από έναν ιό που εμποδίζει την παλμική κίνηση των φωνητικών χορδών και έτσι η φωνή μειώνεται σε ψίθυρο. Όπως και στην ιογενή φαρυγγίτιδα, δεν έχει νόημα να πάρει ο ασθενής αντιβιοτικά.

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι γαργάρες με το αλατόνερο μπορεί να βοηθήσουν. Αν δεν υποχωρήσει σε λίγες μέρες, συμβουλευθείτε έναν γιατρό.

Διαβάστε επίσης:

Eπίμονος και ενοχλητικός πονόλαιμος: Πώς θα ανακουφιστείτε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ