Έχω γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – Τι μπορώ να πιω;
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, με βασικό σύμπτωμα την καούρα, συνεπάγεται σημαντικούς περιορισμούς στις διατροφικές συνήθειες, αφού απαιτούνται ορισμένες «θυσίες» από την πλευρά του ασθενούς προκειμένου να αποφύγει τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις.
![Έχω γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – Τι μπορώ να πιω;](https://cdn.onmmd.gr/img/1200/675/85/2016/12/28/bigstock-Businessman-Rejecting-Whisky-O-93188924.jpg?t=XqJe-EOnzWSpmTwh0SodGw)
Αν και οι ερεθιστικοί παράγοντες διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, υπάρχουν ορισμένα ποτά που διαπιστωμένα συνδέονται με συχνότερα επεισόδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών για κάποιες εβδομάδες μπορεί να βοηθήσει κάθε ασθενή μεμονωμένα να αναγνωρίσει ποια ποτά προκαλούν συχνότερες ή εντονότερες ενοχλήσεις.
![bigstock 147168467](https://cdn.onmmd.gr/img/900/max/90/2016/12/28/bigstock-147168467.jpg?t=QZXMKcT3mnufz6gTIoT2Uw)
Τα αλκοολούχα, τα ανθρακούχα, τα καφεϊνούχα και τα σοκολατούχα ποτά/ροφήματα και οι χυμοί εσπεριδοειδών είναι μερικοί από τους «συνήθεις υπόπτους» που προκαλούν καούρα.
Αντιθέτως, ασφαλείς επιλογές αποτελούν το τσάι πιπερόριζας (τζίντζερ) χωρίς καφεΐνη, το γάλα με χαμηλά ή μηδενικά λιπαρά και τα smoothies με γιαούρτι.
Συνιστάται στους ασθενείς να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών σε μία περίσταση και να φροντίζουν να παραμένουν ενυδατωμένοι πίνοντας νερό ή άλλα ποτά και ροφήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται η κατάκλιση αμέσως μετά την κατανάλωση υγρών.
Πηγή: Medical News Today
Δείτε κι αυτό:
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε