ΥΓΕΙΑ

Γιορτές και διαβήτης: Τι πρέπει να προσέχετε

Ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα εορταστικά γεύματα πρέπει να είναι όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τονίζουν οι ειδικοί.

Γιορτές και διαβήτης: Τι πρέπει να προσέχετε

Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλο από το γεγονός είναι ότι τα φορτωμένα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτα με φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με την Laila Tabatabai, ενδοκρινολόγο στο Νοσοκομείο «Houston Methodist Hospital», για τους ανθρώπους που δεν ελέγχουν καλά το σάκχαρό τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι γιορτές μπορούν να κάνουν την κατάσταση πολύ χειρότερη.

Ωστόσο, «κάποιος, ο οποίος κάνει έξυπνες επιλογές, μπορεί να τρώει ό,τι θέλει και να διατηρεί το σάκχαρό του σε φυσιολογικά επίπεδα», προσθέτει.

bigstock 134577230

Η δρ Tabatabai υπογραμμίζει ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 «πρέπει να καταναλώνουν 2-3 εορταστικές τροφές, για παράδειγμα κάποιο ιδιαίτερο επιδόρπιο, που δεν βρίσκουν τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου και να μη δοκιμάζουν τα πάντα».

Συστήνει επίσης να αποφεύγουν τους λευκούς υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί, το ρύζι και τις πατάτες.

Αντί αυτών να προτιμούν:

-Τα προϊόντα ολικής άλεσης

-Το καστανό ρύζι

-Τα φρούτα και τα λαχανικά

-Να καταναλώνουν μικρές μερίδες

Ειδικά για εκείνους, που θέλουν να πιουν αλκοόλ, επισημαίνει ότι λίγα αλκοολούχα ποτά δεν δημιουργούν πρόβλημα, αρκεί να εναλλάσσονται με νερό ή σόδα.

Επίσης, οι χυμοί και τα αναψυκτικά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, διότι αποτελούν κρυφές πηγές σακχάρων.

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα 2016: 8 διατροφικά tips για να διατηρήσεις το βάρος σου