ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Συχνά λάθη στη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων

Συχνά λάθη στη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μία από τις συσκευές που μας λύνουν τα χέρια μέσα στο σπίτι, αφού μας επιτρέπει να ξεπαγώσουμε ή να ζεστάνουμε το φαγητό μας μέσα σε λίγα λεπτά.

Για να εξασφαλίσετε σωστή και ασφαλή χρήση του αλλά και για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της συσκευής, πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε τα παρακάτω συχνά λάθη.

1. Ζεσταίνετε τα χάρτινα κυπελάκια

Αν κάπου στα μισά του καφέ που πήρατε στο χέρι διαπιστώσατε ότι έχει κρυώσει, δεν είναι καλή ιδέα να τοποθετήσετε το κυπελάκι στον φούρνο μικροκυμάτων. Αν και τα χάρτινα κυπελάκια είναι ειδικά κατασκευασμένα για να αντέχουν τη θερμοκρασία του ζεστού καφέ, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στον φούρνο μικροκυμάτων, με αποτέλεσμα να αραιώσει η κόλλα και να υπάρξουν διαρροές. Εάν μάλιστα ξεχάσετε το κυπελάκι στον φούρνο μικροκυμάτων για αρκετά λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Προτιμήστε λοιπόν να τοποθετήσετε τον καφέ σας σε κεραμική κούπα προκειμένου να τον ζεστάνετε.

2. Ζεσταίνετε φαγητό σε δοχεία που δεν ενδείκνυνται για χρήση στον φούρνο μικροκυμάτων

Ορισμένα πλαστικά δοχεία φέρουν σχετική ετικέτα που αναφέρει πως είναι ασφαλή προς χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων. Μόνο τότε επιτρέπεται να τα χρησιμοποιείτε στον φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με τα επιτρεπόμενα επίπεδα θερμοκρασίας και χρόνου θέρμανσης του προϊόντος. Επίσης, απαγορεύεται να τοποθετείτε στον φούρνο μικροκυμάτων μεταλλικά δοχεία ή δοχεία καλυμμένα με αλουμινόχαρτο. Καλό είναι να επιλέγετε υλικά (είτε πλαστικά είτε γυάλινα) που είστε βέβαιοι ότι είναι ασφαλή προς χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων.

bigstock Man Putting TV Dinner Into Mic 77372021

3. Δεν ανακατεύετε το φαγητό

Ο φούρνος μικροκυμάτων δεν κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα στο φαγητό, με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται εξωτερικά και στο κέντρο του να παραμένει κρύο. Θα πρέπει να ανακατεύετε το φαγητό στον μισό χρόνο ώστε να ζεσταθεί όλο αλλά και να είναι ασφαλές προς κατανάλωση.

4. Χρησιμοποιείτε μόνο τη μέγιστη ένταση

Υπάρχει λόγος που ο φούρνος μικροκυμάτων διαθέτει διαφορετικά επίπεδα θερμοκρασίας. Ευαίσθητες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (όπως τα λαχανικά) ζεσταίνονται μια χαρά σε μεγάλη ένταση, όμως πιο πυκνές τροφές (όπως το κρέας και το τυρί) ζεσταίνονται ανομοιόμορφα στην ίδια ένταση. Στη δεύτερη περίπτωση λοιπόν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη μεσαία σκάλα για περισσότερο χρόνο.

Πηγή: menshealth.com

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα καταλάβετε εάν υπάρχει διαρροή ακτινοβολίας από το φούρνο μικροκυμάτων

BEST OF NETWORK

BEST OF NETWORK

PlusQueen