ΥΓΕΙΑ

Μήπως έχετε έλλειψη ασβεστίου; Κάντε το τεστ των 3 ερωτήσεων!

Το ασβέστιο είναι ευρύτερα γνωστό για τη συμβολή του στη σκελετική υγεία, όμως η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργίες και σε άλλα επιμέρους συστήματα του οργανισμού. Το πολύτιμο μέταλλο εμπλέκεται στην πήξη του αίματος, στην αποστολή σημάτων μέσω του νευρικού συστήματος, στις μυϊκές συσπάσεις και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Μήπως έχετε έλλειψη ασβεστίου; Κάντε το τεστ των 3 ερωτήσεων!

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι αν δεν λαμβάνει τις συνιστώμενες δόσεις –οι ενήλικες 19-50 ετών χρειάζονται περίπου 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα, ενώ οι γυναίκες που θηλάζουν και τα άτομα άνω των 50 χρειάζονται 1.200 mg την ημέρα– απορρυθμίζονται οι παραπάνω διεργασίες αλλά και όλες οι άλλες που συνδέονται με αυτές.

Δυστυχώς, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου γίνεται συνήθως αντιληπτή όταν είναι πια πολύ αργά, όταν δηλαδή έχουν αρχίσει ήδη να εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα οστεοπόρωσης ή έχουν συμβεί κατάγματα λόγω αποδυνάμωσης των οστών.

bigstock 157332695

Τα συμπτώματα της έλλειψης ασβεστίου είναι πολύ «ύπουλα», γι’ αυτό πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή ώστε να τα εντοπίσουμε εγκαίρως!

Απαντήστε στις παρακάτω τρεις απλές ερωτήσεις για να δείτε εάν κινδυνεύετε!

1. Ξυπνάτε μέσα στη νύχτα λόγω κράμπας;

Το ασβέστιο λειτουργεί στο σώμα ως ηλεκτρολύτης, δηλαδή βοηθά να μεταφέρονται ηλεκτρικοί παλμοί στους μυς. Η έλλειψή του μπορεί λοιπόν να κάνει πιο ευαίσθητες τις νευρικές απολήξεις (και τους μυς που αυτές ενεργοποιούν), οδηγώντας σε συχνότερους σπασμούς στα άκρα.

2. Έχετε πολλά σφραγίσματα;

Ποσοστό 99% των αποθεμάτων ασβεστίου του ανθρώπινου οργανισμού βρίσκεται στα οστά και στα δόντια. Όταν η πρόσληψη ασβεστίου από τις τροφές είναι χαμηλή, το μέταλλο διαρρέει από εκεί, επομένως τα δόντια αποδυναμώνονται και σχηματίζονται σε αυτά τρύπες. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Periodontology, τα άτομα που λαμβάνουν ημερησίως λιγότερα από 500 mg ασβεστίου (ποσότητα που βρίσκεται σε ένα φλιτζάνι γιαούρτι) διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο περιοδοντίτιδας σε σύγκριση με άτομα που λαμβάνουν τη συνιστώμενη δόση.

3. Ξεφλουδίζουν τα νύχια σας;

Τα νύχια, όπως τα οστά και τα δόντια, χρειάζονται το ασβέστιο για να είναι υγιή και δυνατά. Τυπική ένδειξη της έλλειψης ασβεστίου είναι το ξεφλούδισμα και το σπάσιμο των νυχιών.

Εάν απαντήσατε θετικά έστω και σε μία από τις τρεις ερωτήσεις, καλό θα ήταν να ελέγξετε τα επίπεδα του ασβεστίου σας και να φροντίσετε να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη μέσω της διατροφής σας.

Πηγή: womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Επτά τροφές με περισσότερο ασβέστιο από ένα ποτήρι γάλα

Ασβέστιο: Πώς πρέπει να λαμβάνεται για καλύτερη απορρόφηση