ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη C: Η συμβολή της στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τα κρυολογήματα και τους ιούς.

Βιταμίνη C: Η συμβολή της στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Όπως επιβεβαιώνει όμως νέα έρευνα, η βιταμίνη C έχει την ικανότητα να καταπολεμά τον καρκίνο, καθώς σε υψηλές δόσεις γίνεται επικίνδυνη για τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη διασπάται εύκολα, δημιουργώντας το υπεροξείδιο του υδρογόνου, μια χημική ένωση που προκαλεί βλάβες στον ιστό και το DNA.

bigstock Cancer Fight 60391574

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων όμως, τα καρκινικά κύτταρα είναι πολύ λιγότερο ικανά να εξαλείψουν το επιζήμιο υπεροξείδιο του υδρογόνου σε σχέση με τα υγιή κύτταρα. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ενδοφλέβια χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης C θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση του καρκίνου, παράλληλα με άλλες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και οι ακτινοβολίες.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση του υπεροξειδίου του υδρογόνου απ’ ότι τα φυσιολογικά κύτταρα. Έτσι, τα καρκινικά κύτταρα είναι πολύ πιο επιρρεπή σε βλάβες και θάνατο από μια υψηλή ποσότητα του υπεροξειδίου του υδρογόνου» αναφέρει ο Garry Buettner, καθηγητής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και ένας εκ των ερευνητών.

«Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα της βιταμίνης C που χρησιμοποιούνται σε κλινικές δοκιμές δεν επηρεάζουν τον υγιή ιστό, μπορεί όμως να είναι επιζήμια για τα καρκινικά κύτταρα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C όταν χορηγούνται ενδοφλεβίως παρακάμπτουν το στομάχι, το οποίο επιτρέπει στα περισσότερα θρεπτικά συστατικά να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν τη θεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος και του πνεύμονα, σε συνδυασμό με την κλασική χημειοθεραπεία ή την ακτινοβολία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν τις ικανότητες της βιταμίνης C να καταπολεμά τον καρκίνο.

Μελέτη που έγινε το 2015 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C ανέστειλε σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου την ανάπτυξη των όγκων, που έγιναν λιγότεροι και μικρότεροι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στο μέλλον οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορεί να αποτελέσουν πρότυπη θεραπεία για τον καρκίνο, προσφέροντας στους ασθενείς έναν ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης της νόσου.

Πηγή: MedicalDaily.com

Διαβάστε επίσης:

Βιταμίνη C: Σε ποια φρούτα και λαχανικά θα βρείτε τη μεγαλύτερη ποσότητα