ΥΓΕΙΑ

Θλάση vs διάστρεμμα: Διαφορές & συμπτώματα

Η θλάση και το διάστρεμμα είναι δύο πολύ συχνές αθλητικές κακώσεις, είναι όμως κάπως δύσκολο να τις ξεχωρίσει κανείς με μια πρώτη ματιά ή να αναγνωρίσει ποια από τις δύο είναι η αιτία του πόνου του.

Θλάση vs διάστρεμμα: Διαφορές & συμπτώματα

Πάμε να δούμε λοιπόν τις διαφορές ανάμεσά τους και ποια συμπτώματα τις χαρακτηρίζουν.

Ορισμός

Θλάση ονομάζεται η ρήξη ή υπερβολική διάταση ενός μυός ή τένοντα (του ιστού που ενώνει έναν μυ με ένα οστό). Είναι πιο συχνή χαμηλά στη μέση (οσφυϊκή μοίρα) ή στον ιγνυακό τένοντα (εικόνα). Από την άλλη, διάστρεμμα ονομάζεται η ρήξη ή υπερβολική διάταση ενός συνδέσμου (του ιστού που ενώνει δύο οστά και σταθεροποιεί μια άρθρωση). Είναι πιο συχνό στον αστράγαλο, στο γόνατο ή στον καρπό.

bigstock 145462274

Συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα είναι στις δύο περιπτώσεις όμοια (πόνος και οίδημα), ορισμένες ενδείξεις όμως θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε σωστά το είδος του τραυματισμού που έχετε υποστεί. Σε περίπτωση θλάσης εκδηλώνεται συνήθως μυϊκός σπασμός και κράμπα γύρω από το τραυματισμένο σημείο, ενώ η δυνατότητα κίνησης του πάσχοντος μυός είναι περιορισμένη ή και ανύπαρκτη. Σε ένα διάστρεμμα παρατηρείται μειωμένη κινητικότητα στην άρθρωση όπου βρίσκεται ο τραυματισμένος σύνδεσμος και επίσης είναι πιθανό να ακούγεται ή να είναι ψηλαφητό ένα μικρό τρίξιμο στο τραυματισμένο σημείο.

Εάν ο τραυματισμός είναι ήπιος, τόσο η θλάση όσο και το διάστρεμμα είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με εφαρμογή της μεθόδου RICE (Rest = ξεκούραση, Ice = πάγος, Compression = συμπίεση, Elevation = ανύψωση), συνδυαστικά με παυσίπονα. Εάν ο τραυματισμός είναι σοβαρός, ίσως χρειαστεί φυσικοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

Δείτε κι αυτό:

Ζεστό ή κρύο; Τι χρειάζεστε για τον πόνο στη μέση, την κράμπα, τον πονοκέφαλο