ΥΓΕΙΑ

Ποια επαγγέλματα «χτυπά» συχνότερα το μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι η σοβαρότερη και πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε ετήσια βάση καταγράφονται παγκοσμίως περίπου 132.000 περιστατικά.

Ποια επαγγέλματα «χτυπά» συχνότερα το μελάνωμα

Αν και τα ακριβή αίτια εμφάνισής του δεν είναι σαφή, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, είτε από τον ήλιο είτε από λάμπες μαυρίσματος, θεωρείται βασικός παράγοντας κινδύνου. Το μελάνωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά εάν εντοπιστεί έγκαιρα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου, περίπου το 2% όλων των περιστατικών κακοήθους μελανώματος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αποτέλεσμα της εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, λόγω της συχνής και πολύωρης έκθεσης στον ήλιο. Επαγγελματίες που εκτίθενται σε αυτές τις συνθήκες εργασίας είναι οι αγρότες, οι οικοδόμοι, οι αστυνομικοί και οι ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, επομένως διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελάνωμα.

bigstock Construction 1620959

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι πέντε νέες διαγνώσεις μελανώματος και ένας θάνατος λόγω της νόσου σε εβδομαδιαία βάση οφείλονται άμεσα στην εργασία που περιλαμβάνει εκτενή έκθεση στον ήλιο. Αν και τα περιστατικά αυτά αποτελούν ένα μικρό μόνο ποσοστό επί των συνολικών σε ετήσια βάση, οι ερευνητές εκφράζουν την ανησυχία ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού παραμένει στην άγνοια όσον αφορά την επικινδυνότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι δεν χρειάζεται να δουλεύει κανείς σε κάποια μεσογειακή ή άλλη παραδοσιακά ηλιόλουστη χώρα για να υποστεί βλάβες στο δέρμα του» αναφέρει η Δρ Λέσλι Ράστον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Είναι σημαντικό να ξέρει κάποιος τι είναι φυσιολογικό για το δικό του δέρμα και να ενημερώσει τον γιατρό του εάν παρατηρήσει αλλαγές στην όψη ή την υφή του» συμπληρώνει.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Καρκίνος δέρματος: Τα προειδοποιητικά σημάδια μέσα από φωτογραφίες.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος δέρματος: Τα προειδοποιητικά σημάδια μέσα από φωτογραφίες