ΥΓΕΙΑ

Ένα νέο αντίσωμα δίνει ελπίδες για ενισχυμένη θεραπεία του ιού HIV

Ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα, ανέπτυξαν ένα νέο αντίσωμα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να «ξετρυπώσει» και να καταστρέψει κρυμμένα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV του AIDS.

Ένα νέο αντίσωμα δίνει ελπίδες για ενισχυμένη θεραπεία του ιού HIV

Είναι γνωστό ότι η ικανότητα του ιού να βρίσκει κρυψώνες μέσα στο ανθρώπινο σώμα έχει αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στη μάχη εναντίον του HIV. Διάφορα εμβόλια και φάρμακα (οι λεγόμενοι «καταστολείς σημείων ελέγχου») έχουν χρησιμοποιηθεί για να τονώσουν τις δυνάμεις των αμυντικών κυττάρων, αλλά η αποτελεσματικότητά τους αποδεικνύεται περιορισμένη, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στους «ασφαλείς παραδείσους», όπως στους λεμφαδένες, όπου ο ιός HIV αναπαράγεται ανενόχλητος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Πέτροβα του Εργαστηρίου Ανοσολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, ανέπτυξαν ένα αντίσωμα που ενισχύει τις δυνάμεις του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να εξοντώνει ακόμη και τα κρυμμένα μολυσμένα κύτταρα.

bigstock 156192770

Όπως δήλωσε ο Κ. Πέτροβας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο ιός HIV μολύνει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (CD4 T) σε εξειδικευμένες περιοχές των λεμφαδένων, όπου μπορεί να δημιουργήσει εστίες λανθάνουσας λοίμωξης. Η εργασία μας αποκαλύπτει ότι στη χρόνια λοίμωξη με HIV, ακόμα και σε άτομα που λαμβάνουν αντι-ρετροϊκή θεραπεία, κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος οπλισμένα με την ικανότητα να σκοτώνουν κύτταρα μολυσμένα με ΗΙV, δηλαδή κύτταρα-φονείς (CD8 T), έχουν αυξημένη παρουσία σε αυτές τις περιοχές».

«Τα ευρήματα μας» πρόσθεσε «δείχνουν ότι κατάλληλες ανοσοπαρεμβάσεις θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν και να προσανατολίσουν αυτά τα κύτταρα-φονείς εναντίον των μολυσμένων με HIV κυττάρων, συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειες για την αποτελεσματική εξάλειψη του ιού».

Το επόμενο στάδιο θα είναι να μελετηθεί ενδελεχώς η επίδραση του αντισώματος στα διάφορα στάδια της λοίμωξης από τον ιό HIV. Οι ερευνητές ευελπιστούν για την ανάπτυξη μιας νέας θεραπευτικής στρατηγικής τύπου «σοκ-και-φόνος», η οποία θα χρησιμοποιηθεί στους ασθενείς που κάνουν συνδυασμένη αντι-ρετροϊκή θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Κ. Πέτροβας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου πήρε και το διδακτορικό του με αντικείμενο την ανοσολογία και τον HIV. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Ντρέξελ. Εδώ και 15 χρόνια διεξάγει έρευνα στο πεδίο της παθογένεσης του ιού HIV και του συγγενικού SIV, ενώ από το 2005 είναι ερευνητής στο κρατικό ινστιτούτο NIAID των ΗΠΑ.

Στη νέα έρευνα συμμετείχε επίσης ο Ηλίας Βάγιος του Τμήματος Ιστοπαθολογίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου της Κρήτης.

Δείτε κι αυτό:

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 7 πληροφορίες-κλειδιά για τον HIV και το AIDS