ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού & κρέας: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος, το οποίο σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής.

Καρκίνος του μαστού & κρέας: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Η έρευνα συμπεριέλαβε 1.500 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού το 1996 και το 1997 και παρακολουθήθηκαν επί σχεδόν 20 χρόνια.

Οι γυναίκες ρωτήθηκαν για τις διατροφικές συνήθειές τους μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και 5 χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη αρκετούς παράγοντες και χώρισαν τις ασθενείς σε κατηγορίες ανάλογα με τις ποσότητες, το είδος κρέατος και τη συχνότητα που το κατανάλωναν.

Μετά από 18 χρόνια, διαπίστωσαν ότι περίπου 600 γυναίκες είχαν πεθάνει. Οι 237 λόγω της ασθένειάς τους.

bigstock Breast Cancer Awareness Concep 934894551

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ψητού στα κάρβουνα ή καπνιστού κρέατος, είχαν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία πριν τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Όσες συνέχιζαν όμως να καταναλώνουν κρέας, μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο, μετά τη διάγνωση του καρκίνου στο μαστό, διέτρχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν.

Σύμφωνα με τη Marilie Gammon από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, το ψητό, καπνιστό και μαγειρεμένο σε υψηλές θερμοκρασίες κρέας παράγει καρκινογόνες ουσίες.

Είναι η πρώτη έρευνα που συνδέει την κατανάλωση ψητού και καπνιστού κρέατος με τη θνησιμότητα λόγω καρκίνου του μαστού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute.

Διαβάστε επίσης:

Κόκκινο κρέας: Σε ποια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, εμφράγματος και διαβήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ