ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης κύησης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειου κατάθλιψης

Περίπου μία στις είκοσι εγκύους εκδηλώνει διαβήτη κύησης, δηλαδή τη μορφή διαβήτη που εμφανίζεται μόνο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διαβήτης κύησης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειου κατάθλιψης

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη οι γυναίκες που γίνονται πρώτη φορά μητέρες κινδυνεύουν να εκδηλώσουν επιλόχειο κατάθλιψη αν αναπτύξουν διαβήτη κύησης και έχουν προηγούμενο ιστορικό κατάθλιψης.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής «Icahn» στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον Μάικλ Σίλβερμαν, επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής, μελέτησαν στοιχεία για περισσότερες από 700.000 γυναίκες από τη Σουηδία, που είχαν εκδηλώσει διαβήτη κύησης.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η πάθηση αύξανε τον κίνδυνο επιλόχειου κατάθλιψης, ενώ ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στην περίπτωση που η γυναίκα είχε και παλαιότερα διαγνωστεί με κατάθλιψη.

bigstock Mother In Nursery Suffering Fr 110262164

«Οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν τις δύο καταστάσεις ασύνδετες μεταξύ τους, αλλά τώρα πλέον κατανοούμε ότι ο διαβήτης κύησης και η επιλόχειος κατάθλιψη θα πρέπει να θεωρούμε ότι συσχετίζονται. Ενώ ο διαβήτης κύησης είναι επικίνδυνος για κάθε έγκυο, ειδικά στις γυναίκες που έχουν ιστορικό τουλάχιστον ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, ο διαβήτης κατά την κύηση αυξάνει κατά 70% την πιθανότητα επιλόχειου κατάθλιψης», σύμφωνα με τον Δρα Σίλβερμαν.

Μεταξύ των γυναικών με ιστορικό κατάθλιψης, ο διαβήτης πριν την εγκυμοσύνη και ο πρόωρος τοκετός (στις 32-36 εβδομάδες κυοφορίας) αύξαναν επίσης τον κίνδυνο επιλόχειου κατάθλιψης.

Επίσης, σε γυναίκες χωρίς ιστορικό κατάθλιψης, ο τοκετός σε νεαρή ηλικία, η καισαρική τομή ή ο υποβοηθούμενος φυσικός τοκετός και η γέννα πριν τις 32 εβδομάδες κυοφορίας, επίσης αύξαναν την πιθανότητα επιλόχειου κατάθλιψης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Depression and Anxiety.

Διαβάστε επίσης:

Επιλόχειος κατάθλιψη: Οι τρεις ερωτήσεις που την ανιχνεύουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ