ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνο το πρόχειρο φαγητό λόγω… συσκευασίας, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Σαν να μην έφτανε που το πρόχειρο φαγητό μάς φορτώνει με τεράστιες ποσότητες θερμίδων, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού, τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είναι βλαβερή για την υγεία μας ακόμα και η συσκευασία στην οποία μας το σερβίρουν!

Επικίνδυνο το πρόχειρο φαγητό λόγω… συσκευασίας, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Το χαρτί και τα χάρτινα δοχεία που χρησιμοποιούνται από ορισμένες αλυσίδες ταχυφαγείων έχουν μια ειδική επίστρωση που τους προσδίδει ανθεκτικότητα. Στην επίστρωση αυτή υπάρχουν συχνά φθοριούχες ενώσεις που συνδέονται με αρνητικές εκβάσεις για την υγεία, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology Letters, σύμφωνα με το Forbes.

bigstock People Eating And Drinking 90673271

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει πως αυτές οι φθοριούχες ενώσεις, οι οποίες ονομάζονται PFASs (polyfluorinated and perfluorinated substances – πολυφθοριωμένες και υπερφθοριωμένες ουσίες), είναι δυνατό να επιδράσουν στο έμβρυο και στο παιδί, οδηγώντας σε μεταβολές στον ρυθμό ανάπτυξης, στη μάθηση και στη συμπεριφορά. Επίσης, μπορεί να λειτουργήσουν ως ορμονικοί διαταράκτες, επηρεάζοντας τη γονιμότητα, και να αυξήσουν τη χοληστερόλη, να εξασθενίσουν το ανοσοποιητικό ή να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Το πώς μεταφέρονται οι βλαβερές ουσίες στον οργανισμό μας είναι απλό: αρκεί η επαφή τους με το φαγητό για να διαρρεύσουν από τη συσκευασία και να περάσουν στο γεύμα μας. Όσο πιο ζεστό το φαγητό και για όσο περισσότερη ώρα παραμένει σε επαφή με τη συσκευασία τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα PFASs που απελευθερώνεται.

Οι συσκευασίες όμως δεν είναι η μόνη πηγή έκθεσης στις PFASs. Υπάρχουν επίσης σε υδροαπωθητικά, αντικολλητικά και ανθεκτικά στους λεκέδες υλικά, καθώς και σε καθαριστικά, προϊόντα περιποίησης, χρώματα κ.ά.

Αν και παραμένει προς το παρόν άγνωστος ο βαθμός έκθεσης στις PFASs που οδηγεί σε εμφανείς βλάβες, καλού κακού ζητάτε να σας σερβίρουν το φαγητό σας σε γυάλινο πιάτο –ει δυνατόν.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τι προκαλεί στο συκώτι σας μόλις ένα λιπαρό γεύμα