ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Σε ποια ηλικία πρέπει να κάνουν κολονοσκόπηση οι γυναίκες

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πολύ συχνός, καθώς προσβάλλει περίπου 6% των ανθρώπων, οι μισοί εκ των οποίων πεθαίνουν εξαιτίας της νόσου.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Σε ποια ηλικία πρέπει να κάνουν κολονοσκόπηση οι γυναίκες

Προσβάλλει κυρίως άτομα ηλικίας 50-60 ετών και είναι ελαφρώς συχνότερος στους άνδρες. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου δημιουργούνται από πολύποδες.

Αν και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες εκδηλώνουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Γαστρεντερολογία, αυτό δεν ισχύει και οι γυναίκες πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση κατά την ηλικία των 50 ετών.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους 1.328 γυναικών οι οποίες αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου και είχαν ήδη υποβληθεί σε κολονοσκόπηση.

bigstock Colon Cancer 3304506

Μεταξύ των γυναικών αυτών οι 659 ήταν ηλικίας μεταξύ 50 και 59 ετών. Το 17,6% αυτών υπέφερε από αδένωμα ήπιας μορφής και το 3,9% από την οξεία μορφή της νόσου.

Τα αδενώματα είναι καλοήθεις όγκοι του παχέος εντέρου, μπορούν να εξελιχθούν όμως σε κακοήθεις, αν ο ασθενής δεν λάβει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι από τις 393 συμμετέχουσες ηλικίας 60 ετών και άνω, το 20,6% είχε αδένωμα, ενώ μόνο το 4,8% αυτών υπέφερε από την οξεία μορφή της νόσου.

Ο ειδικοί επισημαίνουν ότι αν και οι μέχρι τώρα κατεθυντήριες οδηγίες επιβάλλουν την κολονοσκόπηση στις γυναίκες στην ηλικία των 50 ετών μόνο όταν υπάρχουν κληρονομική προδιάθεση ή άλλοι παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, καλό θα είναι γενικά ο γυναικείος πληθυσμός να υποβάλλεται σε εξετάσεις όσο νωρίτερα γίνεται.

Διαβάστε επίσης:

Κολονοσκόπηση: Πότε δεν εντοπίζει τον ορθοκολικό καρκίνο