ΥΓΕΙΑ

Σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά: Δεν είναι πάντα απαραίτητο το χειρουργείο

Τα αντιβιοτικά αποτελούν μια αποτελεσματική θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά, όταν βέβαια δεν παρατηρούνται επιπλοκές, καθιστώντας έτσι σε πολλές περιπτώσεις περιττή τη χειρουργική αφαίρεσή της. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανο-καναδικής επιστημονικής μελέτης, η οποία δείχνει ότι η λύση των αντιβιοτικών είναι ασφαλής και χωρίς παρενέργειες.

Σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά: Δεν είναι πάντα απαραίτητο το χειρουργείο

Τα αντιβιοτικά έχουν αποτέλεσμα στο 97% των περιστατικών, αν και το πρόβλημα επανεμφανίζεται αργότερα σε ποσοστό περίπου 14% των παιδιών, οπότε τότε μπορεί να είναι αναπόφευκτο το χειρουργείο.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μια συχνή φλεγμονή λόγω λοίμωξης ή απόφραξης του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης του παχέος εντέρου, η οποία εμφανίζεται τόσο σε παιδιά όσο και σε εφήβους. Είναι η συχνότερη αιτία επείγουσας χειρουργικής επέμβασης στα παιδιά, ενώ ένας στους 13 ανθρώπους θα πάθει οξεία σκωληκοειδίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή του.

bigstock boy teenager European appearan 83156219

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής χειρουργικής Νάιτζελ Χολ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, μελέτησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις σχετικές έρευνες. Μεταξύ αυτών ήταν δέκα μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 413 παιδιά, στα οποία η οξεία σκωληκοειδίτιδα είχε αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, χορηγούμενα είτε από το στόμα είτε ενδοφλέβια.

«Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μία από τις συχνότερες επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Είναι όμως μια επεμβατική και ακριβή διαδικασία, για να μην αναφέρουμε πόσο πολύ αγχωτική είναι για το παιδί και για την οικογένειά του. Η μελέτη μας δείχνει ότι τα αντιβιοτικά είναι δυνατό να αποτελέσουν μια εναλλακτική μέθοδο, καθώς η θεραπεία αυτή είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματική για τα παιδιά όπως για τους ενηλίκους. Η λύση αυτή πρέπει πλέον να εξεταστεί ευρύτερα» δήλωσε ο Χολ. Διευκρίνισε όμως ότι η λύση των αντιβιοτικών δεν ισχύει για όλα τα παιδιά, αλλά μόνο για εκείνα που η σκωληκοειδίτιδά τους δεν έχει οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές.

Ήδη οι Βρετανοί γιατροί ξεκίνησαν μια ετήσια κλινική δοκιμή με παιδιά που έχουν οξεία σκωληκοειδίτιδα και τα οποία επιλέγονται τυχαία για να κάνουν είτε επέμβαση είτε θεραπεία με αντιβιοτικά, έτσι ώστε οι δύο μέθοδοι να συγκριθούν απευθείας. Ένα ζητούμενο είναι να μπορεί στο μέλλον ο γιατρός να αποφασίζει σε ποιες περιπτώσεις είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθούν μόνο αντιβιοτικά.

Διαβάστε επίσης:

Πρέπει η σκωληκοειδίτιδα να αντιμετωπίζεται χειρουργικά; Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

Ρήξη σκωληκοειδούς απόφυσης: 5 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

Σκωληκοειδίτιδα: Η αλλόκοτη σχέση της με τα... σαμαράκια στο δρόμο