ΥΓΕΙΑ

Είμαι έγκυος: Μπορώ να πάρω φάρμακα για τις ιώσεις;

Οι έγκυοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές της γρίπης, γι’ αυτό και συνιστάται να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Είμαι έγκυος: Μπορώ να πάρω φάρμακα για τις ιώσεις;

Από την άλλη, πολλές γυναίκες προβληματίζονται σχετικά με το αν πρέπει να λάβουν αντιϊκά φάρμακα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επιστήμονες επανεξέτασαν τις πληροφορίες για σχεδόν 6.000 έγκυους οι οποίες είχαν λάβει από τους γιατρούς τους αντιϊκά αντιγριπικά φάρμακα.

Οι γυναίκες βρίσκονταν μετά την 22η εβδομάδα της κύησης όταν έλαβαν σχετικές οδηγίες από τον γιατρό τους.

Η συνταγογράφηση αφορούσε στις δραστικές ουσίες οσελταμιβίρη και ζαναβαμίρη.

Οι επιστήμονες συνέκριναν την έκβαση αυτών των κυήσεων με σχεδόν 700.000 έγκυες οι οποίες δεν είχαν πάρει φάρμακα.

bigstock Belly Of Pregnant Woman And Vi 87723908

Όπως διαπίστωσαν, στα μωρά που γεννήθηκαν από την πρώτη ομάδα εγκύων δεν υπήρξαν αυξημένα ποσοστά επιπλοκών, όπως το χαμηλό βάρος γέννησης, πρόωρος τοκετός, θνησιγένεια και γενετικές ανωμαλίες.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει ότι οι δύο αυτές δραστικές ουσίες δεν θέτουν σε κίνδυνο τα έμβρυα, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Sofie Graner από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν λήψη των δύο φαρμάκων από τις έγκυους με επιβεβαιωμένη ή πιθανή γρίπη, καθώς και για όσες έρχονται σε στενή επαφή με ανθρώπους που παθαίνουν γρίπη.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ.

Διαβάστε επίσης:

Κρυολόγημα, γρίπη, πνευμονία: Η βιταμίνη που θα σας σώσει δεν είναι η C!