ΥΓΕΙΑ

Το ηχητικό τεστ που αποκαλύπτει αν έχετε κρυφή απώλεια ακοής – Κάντε το εδώ!

Δυσκολεύεστε να ακούσετε τι σας λένε όταν βρίσκεστε σε ένα μέρος όπου υπάρχει φασαρία; Εάν ναι, τότε πιθανώς πάσχετε από κρυφή απώλεια ακοής, την οποία δεν μπορεί να εντοπίσει ένα παραδοσιακό τεστ ακοής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δυσκολία κατανόησης της ομιλίας σε θορυβώδη περιβάλλοντα αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» της κρυφής απώλεια ακοής.

Το ηχητικό τεστ που αποκαλύπτει αν έχετε κρυφή απώλεια ακοής – Κάντε το εδώ!

Σε περίπτωση που υποψιάζεται κάποιος ότι η ακοή του έχει εξασθενήσει, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να επισκεφτεί ωτορινολαρυγγολόγο για να κάνει ακοόγραμμα. Ωστόσο, στα άτομα με κρυφή απώλεια ακοής τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι απολύτως φυσιολογικά.

Ένα νέο ηχητικό τεστ, το οποίο αναπτύχθηκε για λογαριασμό του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Assosciated Press από το Κέντρο Ανάπτυξης του Παιδιού Μέιλμαν στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν έχετε κρυφή απώλεια ακοής. Το τεστ βασίζεται στο κύριο διαγνωστικό κριτήριο της κρυφής απώλεια ακοής, δηλαδή στην κατανόηση ομιλίας σε περιβάλλον με φασαρία.

Το τεστ διαρθρώνεται σε έξι επίπεδα. Αρχικά, ο εκφωνητής μιλά χωρίς να ακούγεται κάποιος θόρυβος στο φόντο. Σταδιακά, ο περιβαλλοντικός θόρυβος αυξάνεται και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να καταλάβουμε τι λέει ο εκφωνητής.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Φάιφερ, διευθυντή του τμήματος ακοολογίας και παθολογίας του λόγου στο Κέντρο Μέιλμαν, τα άτομα που έχουν κρυφή απώλεια ακοής θα αρχίσουν να δυσκολεύονται στο δεύτερο με τρίτο στάδιο.

Η κρυφή απώλεια ακοής είναι αποτέλεσμα εκφύλισης των νευρικών κυττάρων του αυτιού, κυρίως λόγω επαναλαμβανόμενης έκθεσης σε δυνατούς θορύβους. Πλήττει συχνότερα τους νέους ανθρώπους, καθώς συνηθίζουν να ακούνε πολύ δυνατά μουσική χρησιμοποιώντας ακουστικά ή να πηγαίνουν σε συναυλίες. Τα άτομα που εκδηλώνουν κρυφή απώλεια ακοής σε νεαρή ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής απώλειας ακοής όσο μεγαλώνουν.

Δείτε κι αυτό:

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Τι ηλικία έχουν τα αυτιά σας; (τεστ με βίντεο)

Καφεΐνη: Σε ποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται επικίνδυνη για την ακοή

Ποια ακουστικά είναι πιο επικίνδυνα για την ακοή;