ΥΓΕΙΑ

Ιγμορίτιδα: Τι είναι και πότε αυξάνεται ο κίνδυνος να νοσήσετε

Η μύτη είναι το φίλτρο αλλά και το κλιματιστικό του οργανισμού. Η λειτουργία της αυτή εμποδίζεται όταν υπάρχει αιτία απόφραξης (π.χ.οίδημα, φλεγμονή κτλ).

Ιγμορίτιδα: Τι είναι και πότε αυξάνεται ο κίνδυνος να νοσήσετε

Η ιγμορίτιδα (ρινοκολπίτιδα είναι ο γενικότερος όρος που καλύπτει όλες τις φλεγμονές των παραρρινίων κόλπων στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα ιγμόρεια) είναι η φλεγμονή των ιγμορείων (παραρρίνιοι κόλποι, μαζί με τους μετωπιαίους, σφηνοειδείς και ηθμοειδείς κυψέλες) που ακολουθεί συνήθως κάποιο κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή κρίση αλλεργικής ρινίτιδας, με έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αυξημένη παραγωγή βλέννας.

Το έντονο οίδημα προκαλεί απόφραξη των μικρών πόρων που συνδέουν τη μύτη με τα ιγμόρεια με αποτέλεσμα τη διαταραχή έως αδυναμία παροχέτευσης και αερισμού αυτών με συμπτώματα την εμφάνιση πόνου στο πρόσωπο ή το μέτωπο, ανάμεσα ή πίσω από τα μάτια ή ακόμα στα μάγουλα και τα επάνω δόντια.

Η ιγμορίτιδα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης στον ιατρό. Πλήττει μικρούς και μεγάλους, πολλές φορές για μερικές ημέρες αλλά συχνά με τακτικές υποτροπές που βασανίζουν τον πάσχοντα για μήνες ή και χρόνια.

Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νόσου και των προδιαθεσικών της παραγόντων είναι ο μόνος τρόπος οριστικής ανακούφισης και θεραπείας.

igmoritida2

Ποιά είναι τα κυριότερα αίτια που οδηγούν σε ιγμορίτιδα;

Κρυολογήματα

Aποτελούν το συνηθέστερο αίτιο. Το «πρήξιμο» του βλεννογόνου από τη φλεγμονή που προκαλούν οι ιοί και η υπερπαραγωγή βλέννης συχνότατα αποφράσσουν τους πόρους.

Αλλεργίες

Η εισπνοή αλλεργιογόνων ουσιών προκαλεί φλεγμονή στο βλεννογόνο της μύτης με τις γνωστές συνέπειες.

Κάπνισμα

Είναι σημαντικός παράγοντας γιατί ο καπνός καταστέλλει τη λειτουργία των κροσσσών, παρεμποδίζοντας την απομάκρυνση της βλέννης.

Ρινικοί πολύποδες

Είναι σαρκώδεις σχηματισμοί που μπορούν να αποφράξουν τους πόρους.

Ανατομικές ανωμαλίες

Με σημαντικότερες αυτές στο ρινικό διάφραγμα το οποίο μπορεί να είναι στραβό εκ γενετής ή κατόπιν τραυματισμού και να αποφράσσει τους πόρους. Παράλληλα, ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με στενούς πόρους επικοινωνίας παραρρινίων-μύτης.

Διαβάστε επίσης:

Ιγμορίτιδα: Από ποιο επίμονο σύμπτωμα γλιτώνει η έγκαιρη διάγνωση

Ιγμορίτιδα: Ποια σοβαρή συνέπεια έχει όταν δεν θεραπεύεται