ΥΓΕΙΑ

Μετατραυματικό στρες: Το παιχνίδι που μειώνει τα συμπτώματα!

Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει μία τραυματική εμπερία μπορούν να μειώσουν την ένταξη και τη συχνότητα των μετατραυματικών διαταραχών παίζοντας ένα συγκεκριμένο παιχνίδι.

Μετατραυματικό στρες: Το παιχνίδι που μειώνει τα συμπτώματα!

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διεξήγαγαν έρευνα σε 71 θύματα τροχαίου καθώς περίμεναν στα επείγοντα του νοσοκομείου.

Έξι ώρες μετά το συμβάν ζήτησαν από τους μισούς ασθενείς να περιγράψουν εν συντομία το συμβάν και στη συνέχεια να παίξουν το κλασικό παιχνίδι tetris στον υπολογιστή. Οι άλλοι μισοί κλήθηκαν να κάνουν μια γραπτή εργασία.

bigstock 155502401

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι ασθενείς που έπαιξαν tetris ανέφεραν λιγότερα "flashback" δηλαδή λιγότερες παρεμβατικές μνήμες του γεγονότος μέσα στην εβδομάδα που ακολούθησε.

Οι μνήμες αυτές αποτελούν ένα από τα κύρια συμπτώματα της μετατραυματικής διαταραχής που σύμφωνα με τους ειδικούς αναπτύσσεται σε ένα στα τέσσερα θύματα τροχαίων.

«Επειδή το παιχνίδι είναι οπτικά απαιτητικό, θέλαμε να δούμε εάν θα μπορούσε να προλάβει κατά μια έννοια την "εγκαθίδρυση" των τραυματικών εμπειριών στο μυαλό» δήλωσε η Emily Holmes, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Πράγματι, παρότι η έρευνα είναι πρώιμη και απαιτούνται περισσότερες, φάνηκε ότι η παραπάνω υπόθεση των ερευνητών επιβεβαιώθηκε, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η ανάκληση των αναμνήσεων του τραυματικού συμβάντος ήταν πολύ μικρότερης διάρκειας σε όσους είχαν παίξει tetris.

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε να αδυνατίσετε; Παίξτε TETRIS!

Μήπως η δουλειά σας επιβαρύνει την καρδιά σας; Απαντήστε σε μία ερώτηση και θα το μάθετε!