ΥΓΕΙΑ

Μετατραυματικό στρες: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο αυτοάνοσου νοσήματος

Η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες είναι ένα είδος αγχώδους διαταραχής που πυροδοτείται από πολύ δυσάρεστα, τρομακτικά και αναπάντεχα γεγονότα.

Μετατραυματικό στρες: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο αυτοάνοσου νοσήματος

Παρότι συχνά έχει συσχετιστεί με τους βετεράνους πολέμου, η ΔΜΤΣ μπορεί να αναπτυχθεί ως απόρροια οποιουδήποτε γεγονότος, τα οποία έχουν ασκήσει υπερβολικά έντονη επίδραση στον οργανισμό, όπως ένα ατύχημα, μια φυσική καταστροφή κ.λπ.

Η ΔΜΤΣ μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που έχουν εκτεθεί έμμεσα μόνο σε ένα στρεσογόνο συμβάν ή έχουν εκτεθεί επανειλημμένα σε παραστατικές λεπτομέρειες μιας τραυματικής εμπειρίας (π.χ. ενδοοικογενειακή βία).

Η διαταραχή μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Αυτές οι κατηγορίες καθορίζονται ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο τα συμπτώματα επηρεάζουν την καθημερινότητα του ατόμου.

Το μετατραυματικό στρες συχνά συνοδεύεται από φλεγμονή, ενώ μπορεί να εκδηλώνεται παράλληλα με αυτοάνοσα νοσήματα. «Όταν ένα άτομο βιώνει ακραίο ή παρατεταμένο στρες, προκαλούνται αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν τα συστήματα του σώματος», σύμφωνα με την Gretchen N. Neigh, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Virginia Commonwealth University.

Το άγχος βλάπτει ορισμένα είδη ανοσίας και ενεργοποιεί άλλα. Το οξύ στρες μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό. Αντίθετα, το χρόνιο στρες βλάπτει το ανοσοποιητικό.

«Δυστυχώς, το είδος της ανοσίας που ενεργοποιείται από το στρες, σχετίζεται με συστηματική φλεγμονή, η οποία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία», σύμφωνα με τη Suzanne Segerstrom, PhD, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. «Η ενεργοποίηση σε αυτό το σύστημα για άτομα που έχουν ήδη προδιάθεση για αυτοάνοση νόσο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσουν τελικά τη νόσο».

Η ίδια τόνισε ότι είναι σημαντικό για όσους πάσχουν από διαταραχές στρες, να μην ανησυχούν ότι τελικά θα εμφανίσουν κάποιο αυτοάνοσο. «Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύπλοκο», λέει ο Darin Ingels, συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιβαλλοντικής Ιατρικής.

Είναι πιθανό η διαδικασία που μετατρέπει το στρες σε σωματική ασθένεια, να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό οξειδωτικού στρες και αλλαγών στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αυτοανοσίας, εξηγεί.

«Δεν γνωρίζουμε τον βαθμό στον οποίο το άγχος προκαλεί αυτοάνοσες ασθένειες, αλλά το ποσοστό των αυτοάνοσων ασθενειών έχει αυξηθεί ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία ή περισσότερο», είπε ο Ingels.

Πηγή: Healthline