ΥΓΕΙΑ

Οικιακή σκόνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς

Χημικές ουσίες που υπάρχουν σε πολλές ηλεκτρονικές συσκευές αλλά και έπιπλα σχετίζονται με το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς αδένα.

Οικιακή σκόνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke, με επικεφαλής την Δρ Τζουλι Ανν Σοσα, παρουσίασαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στο Ορλάντο της Φλόριντα, μελέτη στην οποία εντόπισαν υψηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων βιοδεικτών, ένδειξη έκθεσης του οργανισμού σε χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, καθώς και πιθανές σχέσεις με την εκδήλωση θηλώδους καρκινώματος του θυρεοειδούς αδένα.

Οι ουσίες αυτές είναι οι πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE) και λειτουργούν ως επιβραδυντικά φωτιάς.

Οι δεκαβρωμοδιφαινυλαιθέρες και το τρισφωσφορικό άλας (TCEP) είχαν την ισχυρότερη σχέση με το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς, όπως και η κατ’ οίκον έκθεση στο φωσφορικό τριφαίνυλο (TPHP), που περιέχεται μεταξύ άλλων και στα βερνίκια νυχιών.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 70 άτομα με θηλώδες καρκίνωμα του θυεροειδούς και 70 υγιή άτομα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα σκόνης από τα σπίτια των συμμετεχόντων, ώστε να μετρήσουν την παρουσία επιβραδυντικών χημικών ουσιών κατά της φωτιάς και εν τέλει να υπολογίσουν την έκθεση των ενοίκων σ’ αυτές.

Dusty Table

Τα άτομα είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς αν στην σκόνη του σπιτιού τους οι συγκεντρώσεις του δεκαβρωμοδιφαινυλαιθέρα (BDE-209) ήταν υψηλές.

Επίσης, η έκθεση σε συγκεκριμένα επιβραδυντικά φλόγας και η σχέση με τη σοβαρότητα του καρκίνου του θυρεοειδούς ποίκιλε ανάλογα με την παρουσία της μετάλλαξης BRAF V600E.

Όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα BDE-209 στη σκόνη του σπιτιού τους είχαν επίσης 14πλάσια πιθανότητα να έχουν BRAF-αρνητικούς και λιγότερο επιθετικούς όγκους.

Το TCEP σχετιζόταν άμεσα με μεγαλύτερους, πιο επιθετικούς όγκους και οι συμμετέχοντες με επίπεδα του εν λόγω χημικού άνω του μέσου όρου στο σπίτι τους ήταν πάνω από τετραπλάσιες πιθανότητες να έχουν θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς με εξωθυρεοειδική επέκταση.

Το BDE-209 εντοπίζεται συνήθως σε ρούχα και έπιπλα, ενώ τα οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φλόγας σε χειροπετσέτες.

Διαβάστε επίσης:

Προβλήματα θυρεοειδούς: 9 ένοχες ουσίες που υπάρχουν στο σπίτι

Δεν φαντάζεστε πόσα μικρόβια υπάρχουν στην οικιακή σκόνη