ΥΓΕΙΑ

Ψευδάργυρος για ταχύτερη ανάρρωση από το κρυολόγημα

Οι ταμπλέτες ψευδαργύρου βοηθούν ώστε να υποχωρήσουν ταχύτερα τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, δείχνει μια νέα επιστημονική έρευνα από τη Φινλανδία που δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά μάλλον και ούτε η τελευταία σχετικά με το θέμα αυτό!

Ψευδάργυρος για ταχύτερη ανάρρωση από το κρυολόγημα

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Open Forum Infectious Diseases, τα οποία βασίστηκαν σε επισκόπηση (μετα-ανάλυση) τριών παλαιότερων μελετών, ο ψευδάργυρος μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από κρυολόγημα κατά τρεις φορές.

Βέβαια, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι στις μελέτες που ανέλυσαν οι δόσεις ψευδαργύρου που χορηγήθηκαν ήταν κατά πολύ υψηλότερες από αυτές που παραδοσιακά συνιστούν οι γιατροί αλλά και ότι δεν είναι όλες οι κάψουλες που κυκλοφορούν στο εμπόριο εξίσου αποτελεσματικές.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά περίπου 200 άτομα που εκδήλωναν συμπτώματα κρυολογήματος, εκ των οποίων κάποιοι είχαν λάβει ταμπλέτα ψευδαργύρου και κάποιοι ψευδοφάρμακο (placebo). Η ημερήσια δόση ψευδαργύρου κυμαινόταν από 80 έως 92 mg την ημέρα –αρκετά μεγαλύτερη από τα 11 και 8 mg που συνιστώνται για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα.

bigstock D Rendered Zinc Zn Pill Lying 137820635

Ποσοστό 70% των συμμετεχόντων που έλαβαν ψευδάργυρο ανάρρωσαν από το κρυολόγημα σε πέντε μέρες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα του ψευδοφαρμάκου ήταν μόλις 27%. Αφού έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες που ενδεχομένως επηρέασαν τα αποτελέσματα (π.χ. ηλικία, φύλο, αλλεργίες), οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ο ψευδάργυρος παρέχει τρεις φορές ταχύτερη ανάρρωση.

Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών των ΗΠΑ ορίζουν ως ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (UL) για τον ψευδάργυρο τα 40 mg, καθώς, όπως αναφέρουν, η υπέρβαση αυτού του ορίου ενδέχεται να προκαλέσει ναυτία, τάση προς έμετο, απώλεια όρεξης, στομαχικές κράμπες, διάρροια ή πονοκέφαλο. Ωστόσο, κανένας από τους συμμετέχοντες στις μελέτες που αναλύθηκαν δεν ανέφερε σοβαρές παρενέργειες, ενώ οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο ψευδάργυρος είναι ασφαλής και ανεκτός σε ποσότητα έως και 150 mg ημερησίως σύμφωνα με κλινικές δοκιμές.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Δρ Χάρι Χεμίλα, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι συνιστά λήψη ψευδαργύρου (οξικού, όχι γλυκονικού) εντός 24 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επισημαίνει ότι οι ταμπλέτες ψευδαργύρου δεν πρέπει να περιέχουν κιτρικό οξύ, καθώς μειώνει τη διαθεσιμότητα του ψευδαργύρου στον οργανισμό, και επίσης ότι η πρόσληψη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα 100 mg ημερησίως. Τέλος, ο Δρ Χεμίλα αναφέρει ότι οι ταμπλέτες ψευδαργύρου δεν ενδείκνυνται για παιδιά και εγκύους αλλά ούτε και για άτομα με στομαχικά προβλήματα.

Πηγή: ΤΙΜΕ

Διαβάστε επίσης:

Έξι σημάδια που δείχνουν έλλειψη ψευδαργύρου

Κρυολόγημα: 7 συμπτώματα ότι είναι πιο σοβαρό απ’ όσο νομίζεις

Βιταμίνη C: Η συνιστώμενη δόση για να υποχωρήσει γρήγορα το κρυολόγημα