ΥΓΕΙΑ

Δύο παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες άνοιας κατά 600%

Η διάρκεια του ύπνου σε συνδυασμό με το επίπεδο μόρφωσης είναι δύο παράμετροι που φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες να εμφανίσει ένας ηλικιωμένος άνοια.

Δύο παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες άνοιας κατά 600%

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι κοιμούνται για περισσότερες από 9 ώρες κάθε βράδυ και ταυτόχρονα δεν ολοκλήρωσαν τις λυκειακές τους σπουδές φαίνεται να έχουν 600% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια!

bigstock old age rest comfort and peo 169447622

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επιστημονική μελέτη που διεξάγεται στις ΗΠΑ (Framingham Heart Study), αναζητώντας παράγοντες κινδύνου για την άνοια. Τα στοιχεία αφορούσαν περισσότερα από 2.400 άτομα 65 ετών και άνω, τα οποία απάντησαν σε ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους. Σε διάστημα 10 ετών από τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, 234 από τους συμμετέχοντες έλαβαν διάγνωση για άνοια.

Όσοι από τους συμμετέχοντες ξεπερνούσαν τις 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ φάνηκε να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο για άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ. Σε συνδυασμό με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ο κίνδυνος εκτοξεύθηκε στο 600% σε σύγκριση με άτομα που παρέμεναν μέσα στο συνιστώμενο όριο των 7-9 ωρών ύπνου και είχαν προχωρήσει παράλληλα σε ανώτατες σπουδές.

Οι πληροφορίες που αφορούν τον ύπνο ή τη μόρφωση, δηλώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Σούντα Σεσάντρι, καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, είναι δυνατό να αξιοποιηθούν κλινικά ώστε να αξιολογείται με μεγαλύτερη ακρίβεια ο κίνδυνος άνοιας και κατ’ επέκταση να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα για τη διαχείρισή της.

Δείτε κι αυτό:

Άνοια: Τα ήπια και τα σοβαρά συμπτώματα

Πρόληψη άνοιας: Οι 6 συμβουλές του γιατρού

Τελικά ποιο είναι το πρώτο σημάδι του Αλτσχάιμερ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ