ΥΓΕΙΑ

Ηλιακό έγκαυμα: Άμεση ανακούφιση σε 4 βήματα

Ξεχάσατε να βάλετε αντηλιακό, σας πήρε ο ύπνος επάνω στην αμμουδιά ή μήπως παίξατε ρακέτες για περισσότερη ώρα απ’ όση έπρεπε χωρίς να ανανεώσετε την αντηλιακή σας προστασία;

Ηλιακό έγκαυμα: Άμεση ανακούφιση σε 4 βήματα

Ό,τι από αυτά κι αν συνέβη, μάλλον καταλήξατε με έγκαυμα από τον ήλιο και φυσικά με τον πόνο και τη φαγούρα που το χαρακτηρίζουν.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε άμεσα.

1. Ενυδατωθείτε εσωτερικά

Αρχικά, χρειάζεστε επαρκή ενυδάτωση, κατά προτίμηση με τη μορφή νερού ή φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Όταν υπάρχει τραυματισμός ή βλάβη στο δέρμα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση ηλιακού εγκαύματος, δεν συγκρατείται εξίσου καλά η υγρασία, επομένως η ενυδάτωση από μέσα προς τα έξω είναι απαραίτητη ώστε να επιταχύνετε την επούλωση.

bigstock Danger of sunburn in direct br 93248951

2. Νικήστε τη φλεγμονή

Επιλέξτε ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο (π.χ. ακεταμινοφαίνη/παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη) για να νικήσετε ταυτόχρονα τον πόνο και τη φλεγμονή. Έτσι, θα μειωθεί το κοκκίνισμα και η ευαισθησία του δέρματος.

3. Ανακουφίστε το δέρμα με μια κομπρέσα

Μια κομπρέσα με κρύο γάλα είναι η ιδανική λύση για να δροσίσετε το δέρμα, καθώς οι πρωτεΐνες του γάλακτος καταπραΰνουν τη φλεγμονή.

4. Ενυδατωθείτε εξωτερικά

Αποφύγετε τη βαζελίνη, τη βενζοκαΐνη και τη λιδοκαΐνη, καθώς ενυδατώνουν μεν το δέρμα αλλά ταυτόχρονα «κλειδώνουν» τη θερμότητα κάτω από την επιφάνειά του, κάτι που θέλετε να αποφύγετε στην περίπτωση εγκαύματος. Προτιμήστε την αλόη, αφού είναι ένα φυσικό προϊόν κατάλληλο για την αντιμετώπιση κάθε δερματικού προβλήματος και ενυδατώνει σε βάθος.

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Αν το ηλιακό έγκαυμα είναι εκτεταμένο και συνοδεύεται από φουσκάλες, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο. Από την άλλη, η εκδήλωση συμπτωμάτων όπως ο πυρετός, τα ρίγη και η ναυτία μετά την έκθεση στον ήλιο επιβάλλουν την επίσκεψη στο κοντινότερο τμήμα επειγόντων περιστατικών, καθώς υποδεικνύει ηλίαση.

Πηγή: menshealth.com

Δείτε κι αυτό:

Οι 8 τροφές που καταπολεμούν τα ηλιακά εγκαύματα

Αντηλιακό vs ομπρέλα: Τι από δύο προστατεύει περισσότερο από τα εγκαύματα;

Ηλιακό έγκαυμα στο κρανίο: Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Τα 3 βήματα για τη σωστή επιλογή αντηλιακού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ