ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Η διακοπή του θηλασμού βάζει σε κίνδυνο το συκώτι του παιδιού

Η διακοπή του θηλασμού βάζει σε κίνδυνο το συκώτι του παιδιού

Αυστραλοί επιστήμονες προειδοποιούν τις νέες μητέρες για τους κινδύνους της πρώιμης διακοπής του θηλασμού.

Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τον θηλασμό, καθώς έχει αποδεδειγμένα οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του παιδιού, ωστόσο αρκετές γυναίκες επιλέγουν να μην ακολουθήσουν αυτή τη σύσταση.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα της αυστραλιανής μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Hepatology, η διακοπή του θηλασμού πριν τους έξι μήνες συσχετίζεται με 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει το παιδί μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος στην εφηβεία.

bigstock Mother Breastfeeding Her Newbo 140653325

Διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νόσο έχουν επίσης τα παιδιά γυναικών που ήταν παχύσαρκες στην αρχή της εγκυμοσύνης τους.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στο συκώτι, όπως η κίρρωση.

«Η μελέτη ενισχύει την ανάγκη προώθησης του μακρόχρονου θηλασμού και μάλιστα κατ’ αποκλειστικότητα [δηλαδή όχι σε συνδυασμό με το βρεφικό γάλα] ώστε να εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία των επόμενων γενεών» αναφέρει σχολιάζοντας τα ευρήματα ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Δρ Oyekoya T. Ayonrinde, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι η πιο συχνή νόσος του ήπατος στις ανεπτυγμένες χώρες και προσβάλλει έως και έναν στους τέσσερις ενήλικες. Εμφανίζεται όταν συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα λίπους στο συκώτι από άλλη αιτία πέραν της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και είναι συχνότερη στα παχύσαρκα άτομα και στους διαβητικούς.

Δείτε κι αυτό:

Ακόμη ένα όφελος του θηλασμού: Πόσο μειώνει τον πόνο της καισαρικής

Ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από τον διαβήτη τύπου 1

Τα 5 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τις μητέρες που θηλάζουν

BEST OF NETWORK

PlusQueen