ΥΓΕΙΑ

Ο θόρυβος από τα αεροδρόμια αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε κάποιο αεροδρόμιο και εκτίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ηχορύπανση των αεροπλάνων, ιδιαίτερα τη νύχτα, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υπέρταση και αρρυθμία.

Ο θόρυβος από τα αεροδρόμια αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης που βασίστηκε σε στοιχεία για 420 ανθρώπους που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του διεθνή αερολιμένα της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου καθημερινά απογειώνονται και προσγειώνονται έως και 600 αεροπλάνα. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Occupational & Environmental Medicine, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.

bigstock 142275383

Η έκθεση των κατοίκων της περιοχής στον θόρυβο το διάστημα 2004-2006 κυμαινόταν από κάτω από 50 ντεσιμπέλ έως και πάνω από 60 ντεσιμπέλ. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες φάνηκε πως εκτίθενται συστηματικά σε περισσότερα από 55 dB θορύβου από τα αεροπλάνα μέσα στην ημέρα (7 π.μ. έως 11 μ.μ.), ενώ περίπου ένας στους τέσσερις εκτίθεται σε περισσότερα από 45 dB θορύβου κατά τις νυχτερινές ώρες.

Σε διάστημα 10 ετών από τις μετρήσεις των επιπέδων θορύβου, 71 άνθρωποι διαγνώστηκαν με υπέρταση και 44 με αρρυθμία. Υπολογίστηκε ότι για κάθε επιπλέον 10 ντεσιμπέλ θορύβου, ιδιαίτερα τη νύχτα, ο κίνδυνος υπέρτασης αυξάνεται κατά 69%, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η σχέση που εντοπίστηκε μεταξύ ηχορύπανσης και αρρυθμίας.

Αντίστοιχη μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί στην Αγγλία και αφορούσε ανθρώπους που μένουν κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου είχε υποδείξει ότι όσοι εκτίθενται στα υψηλότερα επίπεδα θορύβου είναι 10-20% πιο πιθανό να κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω εγκεφαλικού, στεφανιαίας νόσου και καρδιαγγειακού νοσήματος.

Διαβάστε επίσης:

Ατμοσφαιρική ρύπανση και θόρυβος από τα αυτοκίνητα αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης

Η ηχορύπανση από τα ΙΧ τριπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου

Ηχορύπανση και ψύχος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων