ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Υπολογίστε τις γόνιμες μέρες σας (πίνακας)

Ποιες είναι οι γόνιμες μέρες της γυναίκας;

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Υπολογίστε τις γόνιμες μέρες σας (πίνακας)

Για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη θα πρέπει τα σπερματοζωάρια του άντρα να συναντηθούν με το ωάριο της γυναίκας, δηλαδή η σεξουαλική επαφή με έναν γόνιμο άντρα να συμβεί τις ημέρες της ωορρηξίας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), ωορρηξία σημαίνει ότι το ώριμο ωάριο φεύγει από την ωοθήκη, όπου αναπτύχθηκε, και αρχίζει να κινείται μέσα στη σάλπιγγα. Τις επόμενες 24 ώρες αυτό το ωάριο έχει τη δυνατότητα να γονιμοποιηθεί.

Μερικές γυναίκες καταλαβαίνουν πότε συμβαίνει η ωορρηξία. Για παράδειγμα, μπορεί τα κολπικά υγρά να είναι περισσότερα και να αισθάνονται λίγο πόνο κοντά στις ωοθήκες.

Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει 14 μέρες πριν την πρώτη μέρα της περιόδου. Επομένως, αν μια γυναίκα έχει σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία θα συμβεί κοντά στη 14η ημέρα. Ωστόσο, οι περισσότερες νέες γυναίκες δεν έχουν σταθερό κύκλο (ο κάθε κύκλος μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικό αριθμό ημερών) και οι γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο ενδέχεται να μην έχουν ωορρηξία την ίδια μέρα κάθε μήνα.

Ενδεικτικά, οι γόνιμες ημέρες, ανάλογα με τον κύκλο, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

gonimes meres

Τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να καθορίσει την ημέρα της ωορρηξίας της ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης. Προκειμένου να μπορεί μια γυναίκα να γνωρίζει πότε θα γίνει η ωορρηξία της, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ειδικά τεστ από το φαρμακείο (που λειτουργούν περίπου όπως τα τεστ ελέγχου της εγκυμοσύνης), τα οποία όμως πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 8 ώρες.

Συνεπώς, καλύτερο είναι να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της. Αυτός συνήθως θα την υποβάλει σε κολπικό υπερηχογράφημα που προβλέπει την ωορρηξία μέχρι 48 ώρες πριν συμβεί.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι αν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί αυτό δεν σημαίνει ότι η γυναίκα θα έχει απαραίτητα και εγκυμοσύνη, αφού περίπου στο 30% των περιπτώσεων οι προσπάθειες καταλήγουν ατελείς.

Τέλος, θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν να επιβιώσουν στο σώμα μιας γυναίκας έως και τρεις μέρες, άρα οι γόνιμες ημέρες για το ζευγάρι είναι περισσότερες.

Δείτε κι αυτό:

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε ωορρηξία – Ποια είναι τα σημάδια