ΥΓΕΙΑ

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε το σφουγγαράκι των πιάτων

Το σφουγγαράκι της κουζίνας αποτελεί εστία μικροβίων, μερικά από τα οποία είναι στενοί συγγενείς των βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε το σφουγγαράκι των πιάτων

Οι επιστήμονες συνιστούν να αλλάζουμε συχνά το σφουγγαράκι, καθώς ακόμη κι αν προσπαθήσει κανείς να το αποστειρώσει, π.χ. με βράσιμο, τα μικρόβια δεν θα εξαλειφθούν.

bigstock 181336204

Συγκεκριμένα, για να είμαστε ασφαλείς καλό είναι να αλλάζουμε το σφουγγαράκι ακόμη και κάθε εβδομάδα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρκους Έγκερτ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Φουρτβάνγκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports, σύμφωνα με το Science, ανέλυσαν το DNA των μικροβίων που υπήρχαν σε 14 χρησιμοποιημένα σφουγγαράκια κουζίνας.

Διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν επιχείρησαν να αποστειρώσουν τα σφουγγαράκια σε βραστήρα ή σε φούρνο μικροκυμάτων, δεν σκοτώθηκαν αρκετά από τα δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια, όπως το Chryseobacterium hominis και το Moraxella osloensis, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μπορεί επίσης να δημιουργήσει δυσάρεστη μυρωδιά (και στο ίδιο το σφουγγαράκι).

Προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων, τα σφουγγαράκια που καθαρίζονταν τακτικά περιείχαν μεγαλύτερη αναλογία παθογόνων μικροοργανισμών σε σχέση με τα σφουγγαράκια που δεν είχαν καθαριστεί ποτέ. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι τα παθογόνα βακτήρια είναι πιο ανθεκτικά και γρήγορα καταλαμβάνουν το χώρο που αφήνουν τα πιο «καλά» μικρόβια –κάτι ανάλογο με την επίδραση που έχουν τα αντιβιοτικά στο έντερο.

Τα βακτήρια είναι πανταχού παρόντα, τόσο πάνω στη επιφάνεια, όσο και στις κοιλότητες στο εσωτερικό του σπόγγου. H ανάλυση του μικροβιώματος έδειξε ότι κυριαρχούν τα γ-πρoτεοβακτήρια.

Κάτω από το μικροσκόπιο, αποκαλύφθηκε ότι κάθε κυβικό εκατοστό από ένα σφουγγαράκι μπορεί να φιλοξενεί πάνω από 50 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου επτά φορές περισσότερα από τον αριθμό των κατοίκων της Γης. Τέτοια πυκνότητα βακτηρίων, σύμφωνα με τους ερευνητές, συναντάται μόνο στα κόπρανα.

Να γιατί είναι καλή ιδέα να πληρώνει κανείς κάτι παραπάνω για να αλλάζει συχνά το σφουγγαράκι της κουζίνας του!

(Πηγή: Science, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε κι αυτό:

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε σφουγγάρι μπάνιου

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες σας

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε σεντόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ