ΥΓΕΙΑ

Μικρά μυστικά για να ζήσετε μέχρι τα 100!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι υπεραιωνόβιοι ανά τον κόσμο θα φτάσουν τα 3,2 εκατομμύρια μέχρι το 2050, ενώ το 2011 ήταν μόλις 316.000.

Μικρά μυστικά για να ζήσετε μέχρι τα 100!

Θέλετε να μάθετε πώς θα μπείτε κι εσείς σε αυτή την εκλεκτή «ελίτ»; Δείτε ποιες συνήθειες να υιοθετήσετε και ποιες αλλαγές πρέπει να κάνετε στην καθημερινότητά σας.

1. Προτιμήστε το σπιτικό φαγητό: Οι άνθρωποι ηλικίας 65 ετών που μαγειρεύουν στο σπίτι πέντε φορές την εβδομάδα είναι 47% πιο πιθανό να ζήσουν μία επιπλέον δεκαετία σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν συχνά έτοιμα γεύματα.

2. Βγάλτε από τη ζωή σας τα αλλαντικά: Τα λουκάνικα και το μπέικον μικραίνουν τη ζωή, καθώς η συχνή κατανάλωσή τους συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιοπάθεια.

3. Πάρτε παράδειγμα από τους Ιάπωνες: Μελέτη σε 40.500 Ιάπωνες έδειξε ότι όσοι πίνουν τουλάχιστον 5 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, ενώ όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία λαμβάνουν από τα ψάρια, ζουν κατά μέσο όρο 2,2 επιπλέον χρόνια.

bigstock Celebration Cupcake Number 2910673

4. Κινηθείτε: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα. Αυτή η «δόση» γυμναστικής συνδέεται με περίπου 4 έξτρα χρόνια ζωής.

5. Κάντε συχνά σεξ: Μια επιστημονική μελέτη έδειξε ότι οι άντρες που κάνουν σεξ μόλις μία φορά τον μήνα έχουν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια σε σύγκριση με όσους έχουν σεξουαλικές επαφές 2-3 φορές την εβδομάδα.

6. Κοιμηθείτε αρκετά: Οι άντρες που κοιμούνται επί σειρά ετών λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους σε σύγκριση με όσους απολαμβάνουν τις συνιστώμενες 7-9 ώρες.

7. Μη βιαστείτε να πάρετε σύνταξη: Έρευνα του Χάρβαρντ για τη μακροζωία έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν ακόμη και μέχρι τα 70 –αρκεί βέβαια να αγαπούν το επάγγελμα που κάνουν– τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια.

8. Πάρτε κατοικίδιο: Έχει παρατηρηθεί ότι τόσο οι ιδιοκτήτες σκύλου όσο και οι ιδιοκτήτες γάτας ζουν κατά μέσο όρο περισσότερα χρόνια σε σύγκριση με ανθρώπους που ζουν χωρίς τετράποδη συντροφιά.

Πηγή: AsapSCIENCE

Δείτε κι αυτό:

Συμβουλές μακροζωίας από τους υπεραιωνόβιους της Ισπανίας

«Όπλο» μακροζωίας τα φρούτα και τα λαχανικά – Πόσα γραμμάρια να τρώτε την ημέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ