ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον έχετε έλκος στο στομάχι

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον έχετε έλκος στο στομάχι

Το φούσκωμα και η καούρα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Το έλκος του στομάχου είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα. Είναι μύθος ότι το προκαλούν τα καυτερά φαγητά και το στρες, καθώς ως βασικές αιτίες του αναγνωρίζονται η λοίμωξη από το ελικοβακτήριο του πυλωρού ή η κατάχρηση ασπιρίνης και μη στεροειδών αναλγητικών.

Στο εσωτερικό του στομάχου υπάρχει ένα παχύ στρώμα βλέννας που το προστατεύει από τα όξινα πεπτικά υγρά. Αν αυτή η βλέννα «στεγνώσει» τα υγρά καταστρέφουν τους ιστούς της εσωτερικής επίστρωσης του στομάχου προκαλώντας έλκη, δηλαδή πληγές.

Τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί το έλκος είναι αρκετά γενικά και ασαφή, δηλαδή απαντώνται σε ποικιλία παθήσεων πέραν του έλκους, οπότε είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν ταλαιπωρείστε από μία ή περισσότερες από τις παρακάτω ενοχλήσεις.

1. Στομαχόπονος

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το πιο σύνηθες σύμπτωμα του έλκους είναι ο στομαχόπονος, με τον πόνο να εκδηλώνεται τυπικά ως κάψιμο κεντρικά στην κοιλιά. Ο πόνος πιο συχνός μεταξύ των γευμάτων και τη νύχτα, επειδή δεν υπάρχει στο στομάχι τροφή να απορροφήσει τα στομαχικά υγρά που παράγονται. Τα αντιόξινα φάρμακα παρέχουν προσωρινή μόνο ανακούφιση από την ενόχληση.

bigstock Woman Suffer From Belly Pain 175300897

2. Παλινδρόμηση/καούρα

Η επίδραση των όξινων υγρών του στομάχου αναπόφευκτα οδηγεί και στο χαρακτηριστικό αίσθημα καψίματος κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα. Άλλα συμπτώματα, όπως το φούσκωμα, το συχνό ρέψιμο ή το μόνιμο αίσθημα ότι το στομάχι είναι γεμάτο συχνά ακολουθούν την καούρα.

3. Ναυτία/τάση προς έμετο

Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στις φλεγμονές που εκδηλώνονται στο στομάχι λόγω του έλκους. Συγκεκριμένα, η φλεγμονή κάνει το τοίχωμα του στομάχου να συσπάται –γι’ αυτό προκαλείται η ναυτία– και εάν οι συσπάσεις είναι αρκετά ισχυρές μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον εμετό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ναυτία και η τάση προς έμετο οφείλονται σε απόφραξη στο στομάχι που δεν επιτρέπει στο φαγητό να περάσει με ευκολία στο λεπτό έντερο.

4. Εμετός ή κόπρανα με ίχνη αίματος

Όταν τα έλκη αιμορραγούν, το αίμα μπορεί να εμφανιστεί στον εμετό ή στα κόπρανα. Στον εμετό η ύπαρξη αίματος έχει τη μορφή μικρών πηγμάτων που μοιάζουν με κόκκους του καφέ (επειδή το αίμα έμεινε στο στομάχι για κάποιο διάστημα), ενώ τα κόπρανα γίνονται πιο σκούρα σε χρώμα –και πάλι ένδειξη ότι υπήρχε αίμα στο στομάχι που στη συνέχεια πέρασε στο έντερο.

5. Πόνος στο στήθος ή στη μέση

Ο στομαχόπονος συχνά «ακτινοβολεί» προς τα πάνω ή προς τα πίσω κι έτσι μπορεί να γίνεται αισθητός στο στήθος ή στη μέση. Εάν έχει σχηματιστεί έλκος και στο έντερο, ο πόνος μπορεί να είναι πιο έντονος, μεγαλύτερης διάρκειας και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Αν ο γιατρός σας έχει σοβαρές υποψίες ότι πάσχετε από έλκος, θα χρειαστεί ενδοσκοπική εξέταση ώστε να προκύψει η τελική διάγνωση.

Πηγή: womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Πεπτικό έλκος: Πώς θα το προλάβετε

Τα «7 αμαρτήματα» της πέψης που προκαλούν φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και καούρα

Υποφέρετε από έλκος; Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας