ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πιτυρίδα v/s ψωρίαση κεφαλιού: Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Πιτυρίδα v/s ψωρίαση κεφαλιού: Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Η πιτυρίδα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα του κεφαλιού και συνήθως οφείλεται σε ξηροδερμία.

Το χαρακτηριστικό της είναι οι άσπρες νιφάδες που προκαλούνται από το ξεφλούδισμα της επιδερμίδας του κεφαλιού, το οποίο τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από φαγούρα.

Οι ήπιες περιπτώσεις πιτυρίδας αντιμετωπίζονται συνήθως με καθημερινό λούσιμο με ένα ειδικό απαλό καθαριστικό, ενώ για τις πιο επίμονες χρειάζονται ειδικά φαρμακευτικά σαμπουάν.

Άλλες πιθανές αιτίες πιτυρίδας είναι το ερεθισμένο λιπαρό δέρμα (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα), το ανεπαρκές λούσιμο (π.χ. μια φορά την εβδομάδα ή σπανιότερα), το έκζεμα, η ευαισθησία στα προϊόντα για τα μαλλιά (δερματίτιδα εξ επαφής) και μυκητιάσεις.

piturida2

Ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής

Όταν η πιτυρίδα δεν υποχωρεί και το άτομο αισθάνεται φαγούρα και εμφανίζει κόκκινες, ερεθισμένες και εμφανώς ανυψωμένες «πλάκες» στο δέρμα του, πρέπει να συμβουλευτεί ειδικό, καθώς είναι πιθανό να πάσχει από ψωρίαση.

Η ψωρίαση οφείλεται σε υπερπαραγωγή δερματικών κυττάρων, τα οποία αναπτύσσονται με ταχύτητα επταπλάσια από το φυσιολογικό. Η νόσος οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει κληρονομική επιβάρυνση: αν ένα παιδί έχει τρεις συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς, αδέλφια) με ψωρίαση, διατρέχει 84 στις 100 πιθανότητες να την εκδηλώσει και το ίδιο, ενώ αν νοσούν και οι δύο γονείς οι πιθανότητες είναι 65%, αν νοσεί ο ένας γονιός οι πιθανότητες είναι 25% και αν δεν νοσεί κανένας συγγενής πρώτου βαθμού μόλις 4%.

Πως θα καταλάβετε ότι είναι ψωρίαση

- Εκτός από την επιμονή της «πιτυρίδας» και τις κόκκινες «πλάκες» στο δέρμα του κεφαλιού, υπάρχει απώλεια μαλλιών γύρω από τις πλάκες.

- Πλάκες με αργυρό χρώμα και λέπια στο δέρμα άλλων τμημάτων του σώματος (π.χ. αγκώνες, γόνατα, χαμηλά στην πλάτη).

- Βαθουλώματα στα νύχια.

- Βελτίωση των συμπτωμάτων το καλοκαίρι και επιδείνωσή τους τον χειμώνα.

- Οι θεραπείες για την πιτυρίδα δεν έχουν αποτέλεσμα.

Η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής δεν αντιμετωπίζεται με αντιπιτυριδικά σαμπουάν και απαιτούνται ειδικά τοπικά προϊόντα, τα οποία αλείφονται στο κεφάλι και μπορεί να αρχίσουν να δρουν μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Τι δείχνουν για την υγεία μας τα σημάδια σε μαλλιά, μάτια και χείλη

Σμηγματορροΐκή δερματίτιδα: Πώς θα απαλλαχθείτε από τις άσπρες νιφάδες

BEST OF NETWORK