ΥΓΕΙΑ

Σε ποια ηλικία είναι πιθανότερο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ οι γυναίκες

Το Αλτσχάιμερ είναι μια συχνή νόσος της τρίτης ηλικίας και η πιο κοινή αιτία της άνοιας και τυπικά εμφανίζεται μετά την ηλικία των 65 ετών.

Σε ποια ηλικία είναι πιθανότερο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ οι γυναίκες

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τους άντρες κι αυτό επειδή είναι πιο πιθανό να φέρουν στον γενετικό τους κώδικα ένα «σφάλμα» που τις προδιαθέτει απέναντι στη νόσο (γονίδιο APOE4).

Τώρα, νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια υπογραμμίζουν ότι για τις γυναίκες υπάρχει ένα κρίσιμο «παράθυρο» δέκα ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου αυξάνονται εκθετικά οι πιθανότητες να εκδηλωθούν τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.

bigstock 189724477

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Neurology, οι «γενετικά επιρρεπείς» άντρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 85 ετών έχουν σε γενικές γραμμές τις ίδιες πιθανότητες να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με εξαίρεση τη δεκαετία 65-75 ετών, όπου ο κίνδυνος για τις γυναίκες είναι πολλαπλάσιος.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη τα δύο φύλα να αξιολογούνται για την άνοια και το Αλτσχάιμερ σε διαφορετική ηλικία. Επίσης, από τη μελέτη αναδύεται η σημασία της στοχευμένης έρευνας με βάση το φύλο, καθώς πολλές είναι οι ασθένειες, μεταξύ αυτών και το Αλτσχάιμερ, που επηρεάζουν διαφορετικά άντρες και γυναίκες. Όπως αναφέρει σχετικά η Δρ Τζούντι Πα, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, «περισσότερες έρευνες πρέπει να εστιάζουν στις γυναίκες ξεχωριστά, καθώς οι διαφορές ανά φύλο είναι μερικές φορές ανεπαίσθητες, με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν από τους ειδικούς».

Δείτε κι αυτό:

Τα χόμπι που «ακονίζουν» το μυαλό

Αλτσχάιμερ: Το σύμπτωμα που προειδοποιεί 20 χρόνια πριν την έναρξη της νόσου

Παράγοντες καρδιακού κινδύνου που συμβάλλουν στην άνοια