ΥΓΕΙΑ

Ανακοπή καρδιάς: Πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες θανάτου αν συμβεί την ώρα του σεξ

Η ανακοπή καρδιάς μπορεί να «χτυπήσει» ανά πάσα ώρα και στιγμή, για παράδειγμα όταν βρίσκεται κάποιος στη δουλειά, όταν οδηγεί, όταν γυμνάζεται ή ακόμη κι όταν κάνει σεξ

Ανακοπή καρδιάς: Πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες θανάτου αν συμβεί την ώρα του σεξ

Φαίνεται όμως ότι δεν είναι όλα τα επεισόδια ανακοπής εξίσου επικίνδυνα, καθώς οι πιθανότητες να χάσει κανείς τη ζωή του από αυτή εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συμβαίνει.

Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) υποδεικνύει ότι η καρδιακή ανακοπή την ώρα του σεξ είναι πιο πιθανό να οδηγήσει στον θάνατο σε σύγκριση με μια καρδιακή ανακοπή που συμβαίνει ενώ κάποιος περπατά, κάνει κηπουρική ή γυμνάζεται.

bigstock 195278068

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που έγινε στο συνέδριο, όσοι παθαίνουν καρδιακή ανακοπή ενώ κάνουν σεξ είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους.

Από το σύνολο των περιστατικών που μελετήθηκαν, μόλις το 12% των αντρών των οποίων η καρδιά σταμάτησε αιφνιδίως κατά τη διάρκεια του σεξ επιβίωσαν, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 50% των ασθενών που επιβιώνουν εάν πάθουν καρδιακή προσβολή κάτω από άλλες συνθήκες. Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, ένας από τους λόγους που εξηγούν αυτό το χάσμα στα ποσοστά είναι η ντροπή και η διστακτικότητα της ερωτικής συντρόφου να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Επίσης, το σοκ της συντρόφου μπορεί ενδεχομένως να την εμποδίσει να παράσχει πρώτες βοήθειες.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Δρ Ardalan Sharifzadehgan, αναφέρει: «Ο σύζυγος είναι γυμνός, η σύζυγος είναι επίσης γυμνή και ενδεχομένως διστάζει να φωνάξει τους γείτονες. Είναι μια ιδιαίτερα ντροπιαστική κατάσταση. Όμως το βασικό μήνυμα είναι ότι η σύζυγος πρέπει να σώσει τον άντρα της».

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για 3.028 ανθρώπους που υπέστησαν ανακοπή καρδιάς και οι οποίοι διατηρούσαν ακόμη τις αισθήσεις τους όταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Από αυτούς, 246 έκαναν κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας όταν συνέβη το επεισόδιο και από αυτούς οι 17 (όλοι άντρες, με μέση ηλικία τα 53 έτη) έπαθαν την ανακοπή ενώ έκαναν σεξ.

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι λιγότεροι από τους μισούς άντρες που έπαθαν ανακοπή την ώρα του σεξ έλαβαν πρώτες βοήθειες (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση - ΚΑΡΠΑ), ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το ποσοστό άγγιζε το 80%.

«Οι παρεμβάσεις ήταν πολύ λιγότερες. Οι γυναίκες δεν έκαναν ΚΑΡΠΑ στον σύντροφό τους και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα» ανέφερε σχετικά ο Δρ Sharifzadehgan. «Η βασική συμβουλή που δίνουμε είναι να μην καθυστερεί ποτέ η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και να εφαρμόζεται η ΚΑΡΠΑ, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες που επικρατούν. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να ζητήσει βοήθεια από κάποιον που βρίσκεται στο κτίριο ή από κάποιο γείτονα και στη συνέχεια να εφαρμόσει την ΚΑΡΠΑ».

Ως καρδιακή προσβολή χαρακτηρίζεται η αιφνίδια διακοπή παροχέτευσης αίματος στο υπόλοιπο σώμα από την καρδιά. Εάν δεν εφαρμοστεί τεχνητή αναπνοή ή δεν χρησιμοποιηθεί απινιδωτής, ο ασθενής μπορεί να χάσει τη ζωή του μέσα σε μερικά λεπτά. Η καρδιακή προσβολή είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ένα έμφραγμα, το οποίο συμβαίνει λόγω απόφραξης σε αρτηρία της καρδιάς.

Δείτε κι αυτό:

Θάνατος εν ώρα σεξ – Πότε είναι πιο πιθανός

Έμφραγμα vs. ανακοπή καρδιάς: Ποιες οι διαφορές-κλειδιά μεταξύ των δύο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ