ΥΓΕΙΑ

Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη: Νέα στοιχεία για τις επιπτώσεις στο παιδί

Η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά την επιστήμη.

Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη: Νέα στοιχεία για τις επιπτώσεις στο παιδί

Μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε μωρά με χαμηλό βάρος και ασθενή υγεία. Επιπλέον, οι μητέρες που βιώνουν κατάθλιψη είναι λιγότερο λειτουργικές στη φροντίδα των βρεφών τους. Μπορεί επίσης να υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο μωρό σε ψυχολογικό επίπεδο.

Η απόφαση λήψης ή μη λήψης θεραπευτικής αγωγής πρέπει να στηρίζεται σε προσεκτική στάθμιση των γνωστών κινδύνων και ωφελημάτων.

pregnant pill

Σε αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, προστίθενται τα ευρήματα νέας μελέτης, σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έλαβαν αντικαταθλιπτική αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιθανό να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχιατρικών διαταραχών.

Δανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αάρχους αξιολόγησαν στοιχεία για περισσότερα από 905.000 παιδιά που είχαν γεννηθεί στη Δανία την περίοδο 1998-2012. Τα παιδιά είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για έως 16,5 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων 32.400 παιδιά διαγνώστηκαν με ψυχιατρική διαταραχή.

Ο 15ετής κίνδυνος ψυχιατρικής διαταραχής ήταν 8% μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες δεν είχαν πάρει αντικαταθλιπτικά κατά την κύηση. Όσων παιδιών οι μητέρες είχαν πάρει πριν την κύηση ο κίνδυνος ήταν 11,5%. Και ο κίνδυνος έφτανε στο 14,5% για τους απογόνους γυναικών που είχαν πάρει πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης ή που ξεκίνησαν τη θεραπεία με αντικαταθλιπτικά ενώ ήταν έγκυοι.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και η σχέση που εντοπίστηκε μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως η σοβαρότητα της ψυχικής πάθησης της μητέρας σε συνδυασμό με την ενδομήτρια έκθεση στα αντικαταθλιπτικά.

«Οι μητέρες με τα σοβαρότερα συμπτώματα είναι πιθανότερο να λαμβάνουν αγωγή και κατά την κύηση. Επίσης, η απόφαση διακοπής ή συνέχισης της αντικαταθλιπτικής αγωγής στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να γίνεται με κοινή απόφαση ασθενούς-γιατρού. Οι μονομερείς αποφάσεις μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα στη μητέρα και το κυοφορούμενο έμβρυο», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The BMJ.

Διαβάστε επίσης:

Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπονται ή όχι;

Διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν αυτιστικό παιδί έχουν οι έγκυες που...