ΥΓΕΙΑ

Εποχικές αλλεργίες: Έξι παράγοντες που τις επιδεινώνουν

Όταν «ξυπνούν» οι εποχικές αλλεργίες η φαγούρα στα μάτια και η καταρροή γίνονται δυσάρεστη καθημερινότητα. Στόχος όσων πάσχουν είναι να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται την ένταση των συμπτωμάτων και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή των επιβαρυντικών παραγόντων.

Εποχικές αλλεργίες: Έξι παράγοντες που τις επιδεινώνουν

Ορισμένοι από αυτούς είναι αρκετά συνηθισμένοι, όμως κάποιοι δεν σας περνούν από το μυαλό!

1. Φακοί επαφής

image1

Αν έχετε μυωπία ή αστιγματισμό, καλό είναι να προτιμήσετε να φορέσετε τα γυαλιά σας αντί για φακούς επαφής όταν εκδηλώνεται μια κρίση αλλεργίας. Αν παγιδευτεί γύρη, σκόνη ή κάποιος άλλος ερεθιστικός παράγοντας στα ήδη ερεθισμένα μάτια, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη.

2. Στρες

image2

Το στρες μπορεί να προκαλέσει μια κρίση εποχικής αλλεργίας ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Βρείτε τρόπους να χαλαρώνετε –όπως έναν περίπατο, λίγη μουσική ή μια βόλτα στην εξοχή– για να θέσετε υπό έλεγχο το στρες (και τις ενοχλήσεις λόγω αλλεργίας).

3. Αλκοόλ

image3

Το αλκοόλ είναι άκρως επιβαρυντικό για τα άτομα με αλλεργίες. Ιδιαίτερα έντονες ενοχλήσεις προκαλεί το κόκκινο κρασί και η μπίρα, καθώς αρκετοί παρουσιάζουν ευαισθησία σε χημικές ενώσεις (θειώδη) που περιέχουν.

4. Κολόνιες και αρωματικά κεριά

image4

Οποιοδήποτε τεχνητό άρωμα μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω τη ρινική κοιλότητα, εντείνοντας τις ενοχλήσεις στα μάτια και τη μύτη. Αποφύγετε τις έντονες κολόνιες, τα αρωματικά κεριά, τα προϊόντα σώματος και οποιοδήποτε άλλο προϊόν αναγράφει ότι περιέχει τεχνητά αρώματα.

5. Χλώριο

image5

Το κολύμπι σε πισίνα δεν είναι καλή ιδέα όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι αλλεργίες. Ακόμη και η μυρωδιά του χλωρίου, ιδιαίτερα στις κλειστές πισίνες όπου δεν κυκλοφορεί ελεύθερα ο καθαρός αέρας, μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων, κατά τρόπο όμοιο με τα τεχνητά αρώματα.

6. Χοντρά ρούχα

image6

Τα ρούχα από χοντρά υφάσματα τείνουν να μαζεύουν μέσα στην πλέξη τους σκόνη, γύρη και άλλα αλλεργιογόνα. Ο καλός αερισμός ή ακόμη καλύτερα το πλύσιμο ακόμη και μετά από μία χρήση είναι ένας τρόπος να αποφύγετε την έκθεση.

Πηγή: health.com

Δείτε κι αυτό:

Εποχικές αλλεργίες: 7 σημάδια ότι είναι πιο σοβαρές απ’ ό,τι νομίζετε

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ αν είστε αλλεργικοί

Τροφές για την αντιμετώπιση αλλεργιών