ΥΓΕΙΑ

Καρδιακή ανεπάρκεια: Η άσκηση που αντιστρέφει τις βλάβες

Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά, καθώς συμβάλλει στην απώλεια βάρους, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας.

Καρδιακή ανεπάρκεια: Η άσκηση που αντιστρέφει τις βλάβες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία προσπάθησαν να αποσαφηνίσουν τον μηχανισμό με τον οποίο η αερόβια άσκηση προστατεύει στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας.

«Ανακαλύψαμε ότι η αερόβια άσκηση διευκολύνει την απομάκρυνση των δυσλειτουργικών μιτοχονδρίων από τα καρδιακά κύτταρα», ανέφερε ο Julio Cesar Batista Ferreira, καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών και κύριος ερευνητής της μελέτης.

Τα μιτοχόνδρια είναι οργανίδια υπεύθυνα για την παροχή ενέργειας στα κύτταρα. Η απομάκρυνση των δυσλειτουργικών μιτοχονδρίων αυξάνει την παροχή ΑΤΡ (μόριο που αποθηκεύει ενέργεια στα κύτταρα) και μειώνει την παραγωγή τοξικών μορίων που καταστρέφουν την κυτταρική δομή.

Είναι επίσης γνωστό ότι η άσκηση ρυθμίζει τη δραστηριότητα της αυτοφαγίας, ενός άλλου κυτταρικού μηχανισμού καθαρισμού.

Heart 4

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αυτοφαγική δραστηριότητα διακόπτεται στην καρδιά ενός αρουραίου με καρδιακή ανεπάρκεια με αποτέλεσμα να υπάρχει συσσώρευση δυσλειτουργικών μιτοχονδρίων.

Οι ερευνητές μελέτησαν ζώα με καρδιακή ανεπάρκεια και κακή λειτουργεία της μιτοχονδριακής αναπνοής.

Τα ποντίκια τοποθετήθηκαν σε ένα διάδρομο και άρχισαν να ασκούνται με μέτρια ένταση (στο 60% της μέγιστης ικανότητας) για 60 λεπτά μία φορά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, για οκτώ εβδομάδες. Στο τέλος αυτής της περιόδου, τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά των αρουραίων με καρδιακή ανεπάρκεια που είχαν παραμείνει καθιστικά και μια ομάδα ελέγχου καθιστικών αρουραίων χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια.

«Σε ασθενείς αρουραίους που παρέμειναν καθιστικοί, η καρδιακή λειτουργία μειώθηκε κατά 30% στην περίοδο των οκτώ εβδομάδων, ενώ στους ασκούμενους αυξήθηκε κατά 40% σε σύγκριση με την προϋπάρχουσα κατάσταση», δήλωσε ο Ferreira.

«Συνολικά λοιπόν, η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ομάδων όσον αφορά την καρδιακή λειτουργία ήταν 70%. Οι καρδιές των καθιστικών αρουραίων με καρδιακή ανεπάρκεια ήταν κατά 18% μεγαλύτερες κατά μέσο όρο από εκείνες της ομάδας ελέγχου, ενώ εκείνες των ασκούμενων αρουραίων ήταν μόνο 5% μεγαλύτερες. Η σωματική άσκηση αυξάνει το μέγεθος της καρδιάς, αλλά η αύξηση αυτή είναι ανάλογη της βελτίωσης της καρδιακής λειτουργίας. Η διαστολή που προκαλείται από την καρδιακή ανεπάρκεια σχετίζεται με την απώλεια της καρδιακής λειτουργίας».

Τα επίπεδα ATP στους καθιστικούς αρουραίους με καρδιακή ανεπάρκεια ήταν 50% χαμηλότερα από ό, τι στην ομάδα ελέγχου, αλλά στα εκπαιδευμένα ζώα ήταν ισοδύναμα με αυτά των υγιών καρδιών.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η άσκηση όχι μόνο εμποδίζει αλλά και αντιστρέφει τις βλάβες που προκαλούνται από την καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε ο Ferreira.

«Η υπόθεσή μας είναι ότι η σωματική άσκηση ρυθμίζει την έκφραση ή / και τη δραστηριότητα μίας ή περισσότερων βασικών πρωτεϊνών που εμπλέκονται στη μιτοφαγία ή στη μιτοχονδριακή αυτοφαγία, αποκαθιστώντας έτσι τη δραστηριότητά της».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Autophagy.

Διαβάστε επίσης:

Καρδιακή ανεπάρκεια: Δύο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο στις γυναίκες

Αλάτι και καρδιακή ανεπάρκεια: Σε ποια ποσότητα γίνεται επικίνδυνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ