ΥΓΕΙΑ

Διαβουλιμία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πιο επικίνδυνη διατροφική διαταραχή

Αν και ακόμη δεν αναγνωρίζεται επίσημα από τους γιατρούς και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας ως διατροφική διαταραχή, η διαβουλιμία αποτελεί αναδυόμενο φαινόμενο που συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.

Διαβουλιμία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πιο επικίνδυνη διατροφική διαταραχή

Με τον όρο διαβουλιμία περιγράφεται η εμφάνιση βουλιμικής διαταραχής σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη. Διαπιστώνεται όταν ένας διαβητικός αποφεύγει τις ενέσεις ινσουλίνης με σκοπό να χάσει βάρος ή να μην πάρει επιπλέον κιλά. Η διαταραχή είναι συχνότερη στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 (νεανικός διαβήτης) παρά στα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Η διαβουλιμία είναι συχνότερη στις γυναίκες (εκτιμάται ότι μπορεί να εμφανιστεί σε ποσοστό έως και 35% των διαβητικών γυναικών), χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν απαντάται και μεταξύ των αντρών.

Η παράλειψη των ενέσεων ινσουλίνης, οι οποίες στους διαβητικούς με διαβήτη τύπου 1 είναι απαραίτητες για να παραμείνουν στη ζωή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμη και να οδηγήσει στο κώμα και στον θάνατο.

bigstock 133891163

Ποιες είναι οι προειδοποιητικές ενδείξεις της διαβουλιμίας

- Συχνές αυξομειώσεις του βάρους,

- Έντονες ανησυχίες για την αυτοεικόνα και το σωματικό βάρος,

- Αποφυγή της επίσκεψης στον γιατρό για έλεγχο του σακχάρου,

- Υψηλή μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c),

- Επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων,

- Κρίσεις υπεργλυκαιμίας, οι οποίες εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως η έντονη δίψα, η συχνουρία, η υπερβολική κόπωση, η θολή όραση.

Τι προκαλεί στον οργανισμό η διαβουλιμία

Η ινσουλίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ενέργειας και των αποθεμάτων λίπους στο σώμα. Ο βασικός ρόλος της ορμόνης είναι να απελευθερώνει την ενέργεια που βρίσκεται στα λιπαρά οξέα και τα σάκχαρα που λαμβάνουμε από τις τροφές. Αυτό συνεπάγεται πως όταν υπάρχει επαρκής ή υψηλή πρόσληψη ενέργειας δεν χρησιμοποιούνται τα διαθέσιμα αποθέματα λίπους που υπάρχουν στο σώμα και επίσης ότι η περίσσεια ενέργεια αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους.

Η παράλειψη των ενέσεων ινσουλίνης ή η σκόπιμη λήψη μικρότερης δόσης θεωρητικά μπορεί να αποτρέψει την αύξηση των αποθεμάτων λίπους, ωστόσο σημαίνει επίσης ότι δεν ρυθμίζονται επαρκώς τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Ποιες οι επιπλοκές της διαβουλιμίας

Όταν τα επίπεδα του σακχάρου παραμένουν σε μόνιμη βάση σε υψηλά επίπεδα παρατηρείται αφυδάτωση, έντονη κόπωση, εκφύλιση του μυϊκού ιστού και επίσης είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος κετοξέωσης, μιας επιπλοκής του διαβήτη που χαρακτηρίζεται από την αυξημένη συσσώρευση λιπαρών (που ονομάζονται κετόνες) στο αίμα.

Μακροπρόθεσμα, η ανεπαρκής λήψη ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, νευροπάθεια, νεφροπάθεια ή κώμα ή και στον θάνατο.

Πηγή: Diabetes.co.uk, National Eating Disorders (NEDA)

Διαβάστε επίσης:

Διατροφικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους: Ποιες οι κυριότερες αιτίες & ποια τα πρώιμα σημάδια

Διατροφικές διαταραχές: Τα συμπτώματα που φαίνονται στα δόντια