ΥΓΕΙΑ

Αυτισμός: Ο ρόλος της κληρονομικότητας – Πόσο κινδυνεύουν τα αδέλφια των αυτιστικών παιδιών

Η επιρροή της κληρονομικότητας στις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού φτάνει το 83%, πράγμα που δείχνει ότι οι γενετικοί παράγοντες εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο για το παιδί.

Αυτισμός: Ο ρόλος της κληρονομικότητας – Πόσο κινδυνεύουν τα αδέλφια των αυτιστικών παιδιών

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα σουηδο-αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία επανεξέτασε τα στοιχεία για τον κίνδυνο αυτισμού στις οικογένειες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος τείνουν να εμφανίζονται στις ίδιες οικογένειες. Μια προηγούμενη έρευνα είχε συμπεράνει ότι η κληρονομικότητα επιδρά σε ποσοστό περίπου 50%. Η νέα μελέτη ανεβάζει πολύ παραπάνω το ποσοστό των γενετικών παραγόντων που παίζουν ρόλο για την εκδήλωση του αυτισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σβεν Σαντίν της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 14.500 παιδιά στη Σουηδία, τα οποία είχαν διαγνωστεί με διαταραχή αυτισμού. Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γενετική επιρροή φτάνει το 83% και η περιβαλλοντική μόνο το 17%.

bigstock 155729420

Ο κίνδυνος για τα αδέλφια

Μια άλλη νέα μελέτη από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοϊατρική πληροφορική Νέιθαν Πάλμερ, η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής JAMA Pediatrics, συμπέρανε ότι αν σε μια οικογένεια η μεγαλύτερη αδελφή έχει διαγνωσμένη διαταραχή αυτισμού, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος αυτισμού και για τα μικρότερα αδέλφια, ιδίως αν είναι αγόρια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 39.000 παιδιά στις ΗΠΑ που είχαν διαγνωστεί με αυτισμό (τα αγόρια ήταν τετραπλάσια από τα κορίτσια). Η μελέτη για πρώτη φορά αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουν περισσότερο με αυτισμό (17%) τα αγόρια που γεννιούνται μετά από μια μεγαλύτερη αδελφή με αυτισμό. Στην περίπτωση αυτή, η πιθανότητα ο μικρότερος αδελφός να είναι και αυτός αυτιστικός είναι σχεδόν μία στις πέντε.

Κάπως μικρότερος είναι ο κίνδυνος (13%) για τα αγόρια που έχουν μεγαλύτερο αδελφό με αυτισμό. Τον μικρότερο κίνδυνο αυτισμού (4%) διατρέχουν συγκριτικά κορίτσια που έχουν μεγαλύτερο αδελφό με αυτισμό.

Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές του αυτισμού εκδηλώνονται κατά τα πρώτα έτη της ζωής και εμφανίζονται περίπου σε ένα παιδί στα 100 (1%) στον γενικό πληθυσμό.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Ο κίνδυνος αυτισμού φαίνεται στα παιδικά δόντια

Αυτισμός στο παιδί: Ποιο ρόλο παίζει η ηλικία του πατέρα

«Εργαλείο εντοπισμού» του αυτισμού οι... γιαγιάδες, σύμφωνα με έρευνα