ΥΓΕΙΑ

Ποιες είναι οι πιθανότητες λοίμωξης από τις δημόσιες τουαλέτες;

Αν ήταν στο χέρι μας είναι βέβαιο ότι δεν θα επιλέγαμε ποτέ συνειδητά να χρησιμοποιήσουμε μια τουαλέτα από την οποία έχουν περάσει δεκάδες –ή και εκατοντάδες– άλλοι άνθρωποι πριν από εμάς. Επειδή όμως δεν έχουμε πάντα την επιλογή και την ευκολία να χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα του σπιτιού μας, τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τα μικρόβια στις δημόσιες τουαλέτες;

Ποιες είναι οι πιθανότητες λοίμωξης από τις δημόσιες τουαλέτες;

Αρχικά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί στο μυαλό μας οι δημόσιες τουαλέτες να είναι συνώνυμες με ένα σωρό ασθένειες, στην πραγματικότητα ο κίνδυνος λοίμωξης είναι αρκετά μικρός. Δεν υπάρχουν άλλωστε επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος λοίμωξης είναι αξιοσημείωτος λόγω της επίσκεψης σε δημόσια τουαλέτα.

Όσον αφορά το κοινό κρυολόγημα, είναι πολύ δύσκολο να κολλήσει κανείς από μια τουαλέτα, καθώς οι ιοί που το προκαλούν δύσκολα επιβιώνουν στις κρύες και σκληρές επιφάνειες, όπως τα είδη υγιεινής. Από την άλλη, βακτήρια που προκαλούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως το εσερίχια κόλι και η σαλμονέλα, μπορεί να μεταδοθούν από μια δημόσια τουαλέτα αν το μικροβιακό φορτίο είναι μεγάλο και αν οι επισκέπτες δεν πλένουν τα χέρια τους –οπότε και πάλι οι πιθανότητες δεν είναι αξιοσημείωτες.

Ο κίνδυνος ουρολοίμωξης λόγω της χρήσης δημόσιας τουαλέτας είναι επίσης μικρός, ωστόσο η συμπεριφορά μας όταν χρησιμοποιούμε την τουαλέτα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε λοίμωξη. Τι εννοούμε με αυτό; Οι γυναίκες συχνά αποφεύγουν την επαφή με τη λεκάνη, κάνοντας βαθύ κάθισμα αντί να ακουμπήσουν, με αποτέλεσμα η θέση αυτή να μην επιτρέπει το πλήρες άδειασμα της ουροδόχου κύστης. Τα ούρα που παραμένουν στην κύστη μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που προκαλούν την ουρολοίμωξη.

Τέλος, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη) από τις δημόσιες τουαλέτες δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας μύθος. Για να μεταδοθούν αυτά τα νοσήματα απαιτείται άμεση μεταφορά των μικροβίων από το κάθισμα της τουαλέτας στα γεννητικά όργανα ή σε μια ανοιχτή πληγή ψηλά στους μηρούς ή στους γλουτούς, πράγμα απίθανο να συμβεί.

Εφόσον πλύνετε τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας και θα φύγετε από τη δημόσια τουαλέτα… αλώβητοι! Μερικά έξτρα tips προστασίας που δίνουν οι ειδικοί είναι τα εξής:

- Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό υγρών χεριών

- Καλύψτε το κάθισμα της λεκάνης με χαρτί υγείας ή καθαρίστε το με αντιμικροβιακό μαντιλάκι

- Αποφύγετε την επαφή των ρούχων (π.χ. μπατζάκια) ή των προσωπικών σας αντικειμένων με το πάτωμα

Συμπέρασμα: Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι το Α και το Ω στην προστασία από τα μικρόβια, ακόμη και σε πολυσύχναστους χώρους όπως είναι οι δημόσιες τουαλέτες.

Πηγή: Mail Online

Δείτε κι αυτό:

Γιατί δεν πρέπει να παίρνετε το κινητό στην τουλέτα

Πλύσιμο χεριών με κρύο ή με ζεστό νερό; Τι είναι αποτελεσματικότερο ενάντια στα μικρόβια