ΥΓΕΙΑ

Αυτισμός: Ποια είναι τα συμπτώματα ανά ηλικία - Προσυμπτωματικά Ερωτηματολόγια Συμπεριφοράς

O αυτισμός είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τις κοινωνικές και τις συναισθηματικές σχέσεις του παιδιού. Σήμερα είναι αρκετά συχνός, καθώς υπολογίζεται ότι 1 στα 100 παιδιά που έχουν γεννηθεί φυσιολογικά μπορεί να παρουσιάσουν αυτιστική διαταραχή.

Αυτισμός: Ποια είναι τα συμπτώματα ανά ηλικία - Προσυμπτωματικά Ερωτηματολόγια Συμπεριφοράς

Πόσο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις του αυτισμού στη ζωή του παιδιού;

Ο αυτισμός είναι μια σοβαρή διαταραχή με επιπτώσεις που συνοδεύουν το παιδί και την οικογένεια για όλη τους τη ζωή. Δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες στην επικοινωνία, την αμοιβαία κοινωνική αλληλεπίδραση, τη σκέψη και τη φαντασία. Με άπλα λόγια, το παιδί δεν δείχνει ενδιαφέρον να επικοινωνήσει μαζί μας. Βέβαια το είδος και η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλλουν από παιδί σε παιδί.

Πώς μπορούμε να προστατεύουμε τα παιδιά μας από τον αυτισμό;

Μέχρι σήμερα, μολονότι έχουν γίνει πολλές έρευνες, δεν υπάρχει τρόπος πρόβλεψης. Γνωρίζουμε όμως ότι όσο νωρίτερα ανιχνεύσουμε συμπτώματα αυτιστικού φάσματος τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα.

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν το παιδί μου έχει κάποιες ασυνήθιστες συμπεριφορές;

Ο Προσυμπτωματικός Έλεγχος Συμπεριφοράς (ΠΕΣ) είναι μια απλή παρατήρηση συχνών συμπεριφορών που συναντάμε στα παιδιά που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα.

Πότε μπορεί να εμφανιστούν τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια αυτισμού σε ένα παιδί;

Τα πρώιμα συμπτώματα αυτισμού μπορεί να εμφανιστούν σε ορισμένα παιδιά ακόμα και από τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Το γεγονός ότι ένα βρέφος ή νήπιο μπορεί να εμφανίζει ορισμένα σημάδια που συναντάμε συχνά στο αυτιστικό φάσμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί αυτό έχει αυτισμό. Πιθανόν να ανήκει σε μια άλλη κατηγορία που παρουσιάζει αυτιστικές συμπεριφορές αλλά δεν πληροί τα κριτήρια για να γίνει η διάγνωση. Επίσης, ενώ τα πρώιμα συμπτώματα εμφανίζονται νωρίτερα, η επίσημη διάγνωση αυτισμού συμφώνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM-V) γίνεται μεταξύ 2,6 μέχρι 3,6 ετών.

Ποιο είναι το όφελος αν παρατηρήσω ασυνήθιστες αυτιστικές συμπεριφορές στο παιδί μου, αφού η διάγνωση γίνεται αρκετά αργότερα;

Το όφελος είναι πολύ μεγάλο, καθώς αν αντιληφθούμε έγκαιρα όλες αυτές τις ασυνήθιστες συμπεριφορές έχουμε τη δυνατότητα να τις περιορίσουμε αλλάζοντας τη δίκη μας στάση και συμπεριφορά προς το παιδί. Με αλλά λόγια, αν υποψιαστούμε ότι κάτι δεν πάει καλά θα μπορούμε να ενημερωθούμε κατάλληλα, ώστε να το υποστηρίξουμε με τον καλύτερο τρόπο από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία.

bigstock Wooden cubes with doll on curt 160495796

Ποια είναι η καλύτερη προστασία για τον αυτισμό σήμερα;

Η καλύτερη προστασία είναι η σωστή ενημέρωση, ο περιοδικός έλεγχος της συμπεριφοράς και της ανάπτυξης του παιδιού. Σημαντικές ηλικίες για τον έλεγχο συμπεριφοράς είναι 7 μηνών, 13 μηνών, 17 μηνών, 24 μηνών, 26 μηνών, 30 μηνών, 36 μηνών και η εγρήγορση αν έχουμε ανησυχία ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να κάνει την πρώτη εκτίμηση;

Η μητέρα ή ο άνθρωπος που φροντίζει το παιδί μέσα στην καθημερινότητά του το γνωρίζει καλά και εύκολα θα μπορεί να απαντήσει σωστά το Προσυμπτωματικό Ερωτηματολόγιο Συμπεριφοράς.

Πώς μπορεί μια μητέρα να κάνει το Προσυμπτωματικό Ερωτηματολόγιο Συμπεριφοράς;

Το ερωτηματολόγιο ελέγχει αναπτυξιακά ορόσημα κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης, δηλαδή ικανότητες επικοινωνίας που σχετίζονται με τις κοινωνικές σχέσεις. Σύμφωνα με τα ορόσημα αυτά, το παιδί θα πρέπει να τις έχει κατακτήσει μέχρι κάποια συγκεκριμένη ηλικία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε αν το παιδί μας, σύμφωνα με την ηλικία του, δεν έχει κατακτήσει τις κοινωνικές, συναισθηματικές και επικοινωνιακές δεξιότητες που θα έπρεπε να έχει ήδη κατακτήσει. Θα εντοπίσουμε την ένταση αλλά και τη συχνότητα αυτών των δυσκολιών.

Διαβάστε επίσης:

Αναπτυξιακή διαταραχή κινητικού συντονισμού: Τι είναι και πού οφείλεται