ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ & καρκίνος: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με την ποσότητα

Ισχυρή είναι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ακόμη και μικρών ποσοτήτων αλκοόλ και της ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου, υπογραμμίζει σε νέα έκθεσή της η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), ζητώντας παράλληλα συντονισμένες δράσεις ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση στον γενικό πληθυσμό.

Αλκοόλ & καρκίνος: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με την ποσότητα

Η έκθεση ακολουθεί τη δημοσίευση έρευνας από την Εταιρεία, η οποία υπέδειξε ότι το 70% των Αμερικανών δεν αναγνωρίζουν το αλκοόλ ως παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο.

Το αλκοόλ κατατάσσεται στην κατηγορία των «καρκινογόνων ουσιών» από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC). Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ποσοστό 3,5% όλων των θανάτων στις ΗΠΑ (περίπου 19.500) συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ αναγνωρίζεται ως παράγοντας κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.

bigstock 167569586

Η έκθεση της ASCO, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology, επισημαίνει ότι μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου από τη μεγάλη και μακρόχρονη κατανάλωση, ωστόσο ακόμη και η μικρή (λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα) ή μέτρια (έως και δύο ποτά την ημέρα για τους άντρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες) κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Ενδεικτικά, μεταξύ των γυναικών, η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με 4% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ για της γυναίκες που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ ο κίνδυνος ανεβαίνει στο 23%. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στις γυναίκες συνδέεται με 63% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Επίσης, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ διατρέχουν κατά 500% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων κεφαλής και τραχήλου, λόγω της άμεσης επαφής των ιστών με τις καρκινογόνες ουσίες.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο κίνδυνος καρκίνου εκτιμάται ότι είναι ο ίδιος ασχέτως του τύπου αλκοόλ που καταναλώνεται (μπίρα, κρασί κ.λπ.).

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κολπική μαρμαρυγή: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος αν κόψετε το αλκοόλ

Καφές, αλκοόλ, σοκολάτα: Σε ποια ποσότητα… σκοτώνουν

Καρκίνος δέρματος: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κάθε αλκοολούχο ποτό που πίνετε