ΥΓΕΙΑ

Πάρκινσον: Δέκα πρώιμα συμπτώματα που συχνά μας ξεφεύγουν

Το Πάρκινσον είναι μια συχνή νευροεκφυλιστική νόσος η οποία επηρεάζει τα εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη. Η νόσος συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα άνω των 60 ετών.

Πάρκινσον: Δέκα πρώιμα συμπτώματα που συχνά μας ξεφεύγουν

Τα συμπτώματα του Πάρκινσον εξελίσσονται με αργό ρυθμό σε βάθος πολλών ετών. Παρακάτω θα δείτε 10 χαρακτηριστικά συμπτώματα του Πάρκινσον που, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για το Πάρκινσον, εμφανίζονται στα πρώιμα στάδια της νόσου. Όπως επισημαίνει το Ίδρυμα, καθένα από αυτά τα συμπτώματα μεμονωμένα δεν υποδεικνύει απαραίτητα Πάρκινσον, ωστόσο αν συνυπάρχουν αρκετά από αυτά συνιστάται η επίσκεψη στον ειδικό για αναλυτικότερη αξιολόγηση.

1. Τρέμουλο

Το τρέμουλο των δαχτύλων, του κεφαλιού ή του σαγονιού σε κατάσταση ηρεμίας αποτελεί κοινό σύμπτωμα σε αρχικό στάδιο του Πάρκινσον.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Το τρέμουλο είναι σύνηθες μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα, λόγω στρες ή μετά από έναν τραυματισμό.

2. Αλλαγή στον τρόπο γραφής

Τα άτομα με Πάρκινσον παρουσιάζουν συχνά αλλαγές στον τρόπο που γράφουν. Η συνηθέστερη αλλαγή είναι τα γράμματα να γίνονται όλο και μικρότερα σε μέγεθος –σύμπτωμα που ονομάζεται μικρογραφία– και οι αποστάσεις μεταξύ των λέξεων να μειώνονται.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Ο γραφικός χαρακτήρας μπορεί να αλλάξει καθώς μεγαλώνουμε, για παράδειγμα λόγω δυσκαμψίας των χεριών και των δαχτύλων ή επιδείνωσης της όρασης.

3. Απώλεια όσφρησης

Η αποδυνάμωση της όσφρησης είναι χαρακτηριστική στο Πάρκινσον. Για παράδειγμα, το άτομο δυσκολεύεται να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τη μυρωδιά της μπανάνας ή της γλυκόριζας.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Η απώλεια όσφρησης μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργία, σε γρίπη ή κρυολόγημα και στην περίπτωση αυτή είναι παροδική.

36 smell Secrets Your Brain Wishes You Knew 685133872 Kasefoto 760x506

4. Δυσκολίες στον ύπνο

Οι νευρικές κινήσεις στον ύπνο είναι ένα ακόμη τυπικό σύμπτωμα της νόσου Πάρκινσον. Ο/η σύντροφος είναι συνήθως το άτομο που επισημαίνει το πρόβλημα ώστε να αναζητηθεί η συμβουλή του γιατρού.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Οι κινήσεις του σώματος και ιδίως των άκρων είναι ως έναν βαθμό φυσιολογικές σε κάθε ηλικία, κυρίως στα πρώτα και πιο ελαφρά στάδια του ύπνου.

5. Δυσκολίες στην κίνηση

Ένα αρχικό σύμπτωμα του Πάρκινσον είναι η δυσκαμψία και ο πόνος στους ώμους ή στα ισχία κατά το περπάτημα.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Η δυσκαμψία είναι ως έναν βαθμό φυσιολογική το πρωί, όμως υποχωρεί σταδιακά μέσα στην ημέρα όσο κινούμαστε. Επίσης, ένας τραυματισμός συνοδεύεται από δυσκολίες στην κίνηση μέχρι την πλήρη επούλωσή του. Τέλος, η δυσκαμψία και η βραδυκινησία μπορεί να οφείλονται σε άλλη νόσο, όπως η αρθρίτιδα.

6. Δυσκοιλιότητα

Οι αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Πάρκινσον.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα σε όλες τις ηλικίες και συνήθως οφείλεται στη χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών από τη διατροφή ή στα χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης.

bigstock 190113946

7. Αλλαγές στη φωνή

Η χαμηλή ένταση ή η τραχύτητα της φωνής είναι συνήθεις αλλαγές που παρατηρούνται σε περίπτωση Πάρκινσον.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Μια ίωση ή κάποια άλλη λοίμωξη μπορεί να προκαλέσουν προσωρινά αλλαγές στη φωνή.

8. «Προσωπείο»

Ένα ιδιαίτερο σύμπτωμα του Πάρκινσον είναι το λεγόμενο «προσωπείο» (facial masking), όταν δηλαδή το πρόσωπο του ασθενούς έχει μια μόνιμη έκφραση λύπης, θυμού κ.λπ. χωρίς να είναι συναισθηματικά φορτισμένος.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Κάτι αντίστοιχο μπορεί να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα, ωστόσο το σύμπτωμα υποχωρεί όταν ολοκληρωθεί η αγωγή.

9. Ζαλάδα ή τάση λιποθυμίας

Η ζαλάδα και η τάση λιποθυμίας, ιδίως κατά την απότομη αλλαγή στάσης του σώματος, είναι ενδείξεις υπότασης και μπορεί να συνδέονται με τη νόσο Πάρκινσον.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Η απότομη πτώση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα ή μια διατροφική έλλειψη μπορεί να είναι η αιτία των συμπτωμάτων. Η αξιολόγηση από γιατρό κρίνεται απαραίτητη όταν οι κρίσεις είναι συχνές.

10. Καμπούριασμα

Η αλλαγή της φυσιολογικής στάσης του σώματος, κυρίως το καμπούριασμα της πλάτης και η κλίση του σώματος στο πλάι, είναι χαρακτηριστική στα άτομα με Πάρκινσον.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Ο πόνος από έναν τραυματισμό μπορεί να είναι η αιτία της παροδικής αλλαγής στη στάση του σώματος.

Διαβάστε επίσης:

Πάρκινσον: Το σύμπτωμα που προειδοποιεί έως και 15 χρόνια νωρίτερα!

Πάρκινσον: Το πρώιμο σύμπτωμα στην όραση

Μελάνωμα & Πάρκινσον: Πώς συνδέονται;