ΥΓΕΙΑ

Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε

H 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι αφορμή αφύπνισης και υπενθύμισης για ένα θέμα υγείας που αφορά περισσότερους συμπολίτες μας απ’ όσους μπορεί κάποιος να φανταστεί. Στην Ελλάδα εκτιμάται πως γύρω στο 1.000.000 ή αλλιώς το 9% του πληθυσμού αντιμετωπίζει θέματα με τον διαβήτη.

Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε

Η ρύθμιση του διαβήτη δεν είναι απλή υπόθεση. Ενδεικτικά, σύμφωνα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, μόνο ο ένας στους δύο πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη στην Ελλάδα επιτυγχάνει καλή ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα του.

Ειδικά στους ασθενείς που εκτός από διαβήτη έχουν και υπέρταση ή αυξημένη χοληστερίνη ή είναι παχύσαρκοι, μόνο δύο στους δέκα καταφέρνουν να ελέγξουν όλα αυτά τα προβλήματα μαζί.

Ο καλύτερος τρόπος ρύθμισης του διαβήτη είναι να ενσωματωθεί με ομαλό τρόπο στις καθημερινές μας συνήθειες.

photo3

Σύμφωνα με τον παθολόγο-ιατρό Σάββα Δελλαπόρτα του πρότυπου Ιατρικού & Διαγνωστικού Κέντρου «Πράξις Υγείας», υπάρχουν 12 συμβουλές για τη ρύθμιση του διαβήτη στην καθημερινότητα:

1. Αρχίστε με μικρές αλλαγές της καθημερινότητάς σας. Ξεκινήστε με την πιο εύκολη αλλαγή πρώτα και εργαστείτε σταδιακά προς το πιο δύσκολο.

2. Ζητήσετε από τον θεράποντα ιατρό σας να σας συστήσει τον κατάλληλο διαιτολόγο ή το κατάλληλο οργανωμένο κέντρο διατροφής.

3. Γεμίστε το μισό πιάτο με μη αμυλούχα λαχανικά για να πάρετε εξαιρετική θρεπτική αξία με λίγες θερμίδες. Παραδείγματα μη αμυλούχων λαχανικών είναι το μαρούλι, το σπανάκι, το λάχανο, τα πράσινα φασόλια, τα αγγούρια, το μπρόκολο, το λάχανο, το κινέζικο λάχανο, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα πράσα.

4. Εφαρμόστε τον ίδιο τρόπο που ακολουθείτε για τις δόσεις των φαρμάκων σας για να «δοσολογείτε» την κατανάλωση υδατανθράκων, καταναλώνοντας την ίδια ποσότητα υδατανθράκων σχεδόν την ίδια ώρα κάθε μέρα και φροντίστε η πρόσληψη τροφής να γίνεται ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

5. Μάθετε να υπολογίζετε τα κατάλληλα μεγέθη των μερίδων χρησιμοποιώντας το χέρι σας ή έχοντας στον νου κοινά αντικείμενα. Για παράδειγμα, η παλάμη του χεριού σας ή μια τράπουλα είναι περίπου 85 έως 115 γραμμάρια ψημένου ψαριού, κρέατος, πουλερικών ή μισό φλιτζάνι αμύλου (π.χ. κομμένα φρούτα, ρύζι). Ένα ανοιχτό χέρι αντιπροσωπεύει περίπου ένα φλιτζάνι και μια κλειστή γροθιά μισό φλιτζάνι. Το μήκος ενός αντίχειρα είναι περίπου μία κουταλιά της σούπας, ενώ η άκρη του αντίχειρα στην πρώτη άρθρωση είναι περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού.

6. Μειώστε το στρες. Το στρες και το άγχος μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση. Επιλέξτε δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν, όπως περπάτημα, γιόγκα, ανάγνωση, ελεγχόμενη αναπνοή, ακρόαση απαλής μουσικής ή απολαύστε τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα ή χόμπι. Αν το άγχος σας είναι δύσκολο να ελεγχθεί, συζητήστε το με τον ιατρό σας και ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.

7. Για μία ή δύο εβδομάδες και με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας, παρακολουθήστε το σάκχαρό σας σε διαφορετικές ώρες σε διαφορετικές ημέρες. Αυτό θα σας δώσει τη σημαντική πληροφορία για το πώς η γλυκόζη σας κυμαίνεται κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ή αρκετών ημερών. Συζητήστε τα αποτελέσματα παρακολούθησης με τον γιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας για να δείτε αν χρειάζονται τροποποιήσεις στη φαρμακευτική αγωγή ή στον τρόπο ζωής.

8. Εντάξτε στη δίαιτά σας τα βατόμουρα. Περιέχουν φυσικά σάκχαρα σε μικρότερη ποσότητα σε σχέση με πολλά άλλα φρούτα και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι βιοδραστικές ενώσεις στα βατόμουρα αυξάνουν την ευαισθησία μας στην ινσουλίνη. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα άτομα υψηλού κινδύνου να αποτρέψουν την εμφάνιση του διαβήτη.

9. Εντάξτε τα όσπρια (π.χ. φασόλια) στη διατροφή σας. Καθυστερούν την πέψη, γεγονός που εμποδίζει αιχμές στο σάκχαρο του αίματος. Σύμφωνα με καναδική ερευνητική μελέτη, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι όσπρια (π.χ. ρεβίθια, φασόλια, φακές) κάθε μέρα για 90 ημέρες, μείωσαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα φασόλια συμβάλλουν επίσης στη μείωση της χοληστερίνης και είναι μια σημαντική πηγή φυλλικού οξέος.

10. Προσθέστε το φραγκόσυκο στο μενού σας. Μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων, μειώνοντας τις επίπεδα της γλυκόζης μετά το γεύμα. Αυτό το εύρημα προέρχεται από μια προκαταρκτική μελέτη στο ιατρικό κέντρο NYU Langone των ΗΠΑ.

11. Γίνετε λάτρης του ελαιόλαδου και του αβοκάντο. Το υγιές, μονοακόρεστο λίπος στα αβοκάντο επιβραδύνει την απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ανάγκη του σώματος για ινσουλίνη. Ομοίως, το ελαιόλαδο, με τα μονοακόρεστο λιπαρά οξέα που περιέχει, αποτελεί σημαντικό στοιχείο στη διατροφή σας.

12. Ξεκινήστε, με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού σας, την τακτική εβδομαδιαία άσκηση με ελαφρά βάρη ή αντιστάσεις. Το σώμα καίει γλυκόζη πιο αποτελεσματικά όσο αυξάνεται η μυϊκή του μάζα.

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ αποτελεί τη μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα της ενοποιημένης παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και διαγνωστικών εξετάσεων σε έναν χώρο.

Με καθετοποιημένες διαδικασίες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, το Κέντρο διαθέτει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό υψηλής επιστημονικής κατάρτισης 26 ειδικοτήτων, προκειμένου να μπορεί γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά να καλύψει κάθε σχεδόν ιατρική ανάγκη, στο χαμηλότερο κόστος.

photo2