ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό, έμφραγμα, άνοια, κατάθλιψη: Ο πολύτιμος ρόλος των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Το κρέας και τα αυγά κοτόπουλων που έχουν ταϊστεί με τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι πιθανό να μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού, άνοιας και κατάθλιψης.

Εγκεφαλικό, έμφραγμα, άνοια, κατάθλιψη: Ο πολύτιμος ρόλος των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια και είναι γνωστά τα οφέλη τους για τον εγκέφαλο, τα μάτια, τις αρτηρίες και τη γενική υγεία του οργανισμού.

Νέα έρευνα για τα αυγά και το κρέας κοτόπουλων που ακολούθησαν διατροφή με άλγη (φύκια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά), διαπίστωσε ότι έχουν ανάλογα οφέλη για τον οργανισμό.

Η παγκόσμια πρώτη κλινική δοκιμή διεξήχθη από επιστήμονες του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργικής στη Μεγάλη Βρετανία για λογαριασμό εταιρείας τροφίμων.

kokoras

Το κρέας κοτόπουλου και τα αυγά που χρησιμοποιήθηκαν στη νέα μελέτη προέρχονταν από πτηνά που ταΐστηκαν με τροφές πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 161 εθελοντές που έτρωγαν τουλάχιστον τρεις μερίδες κοτόπουλου και αυγών την εβδομάδα.

Στους συμμετέχοντες παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα.

Τα χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα αποτελέσματα της διάρκειας έξι μηνών κλινικής δοκιμής παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Καλιφόρνια.

Η καθηγήτρια Alice Stanton, από το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών στην Ιρλανδία, δήλωσε: «Η μεγαλύτερη κατανάλωση λιπαρών ψαριών έχει συνδεθεί εδώ και χρόνια με μειωμένη συχνότητα καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη και καρκίνου και βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου, της όρασης, των μυών και των αρθρώσεων. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, πρέπει να τρώμε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, όμως, πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε καθόλου ψάρια, ενώ λιγότερο από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν καλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων».

Και προσθέτει: «Τα αυγά και τα κοτόπουλα που έχουν εμπλουτιστεί με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν μια ελκυστική εναλλακτική στην κατανάλωση λιπαρών ψαριών και τη διά βίου λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων, με δυνητικά σημαντικά οφέλη για την υγεία».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 αυγά και κοτόπουλα έχουν την ίδια και καλύτερη γεύση από τα αντίστοιχα συμβατικά.

Οι ειδικοί σκοπεύουν να εστιάσουν τώρα στην παραγωγή χοιρινού και βοδινού κρέατος και γάλακτος, εμπλουτισμένων με ωμέγα-3.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Ψάρια: Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε για να μειώσετε χοληστερίνη & τριγλυκερίδια

Ωμέγα-3 λιπαρά: Από ποιες παθήσεις προστατεύουν