ΥΓΕΙΑ

Θηλασμός: Οι τροφές στην εγκυμοσύνη που προστατεύουν τα παιδιά από τις αλλεργίες

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μητρικό γάλα μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά των αλλεργιών για τα παιδιά.

Θηλασμός: Οι τροφές στην εγκυμοσύνη που προστατεύουν τα παιδιά από τις αλλεργίες

Νέα έρευνα επιστημόνων από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης, κατέληξε σε σαφέστερες ενδείξεις για τον προστατευτικό ρόλο του γάλακτος στις παιδικές αλλεργίες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι θηλάζουσες μητέρες που στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τρώνε αυγά, φιστίκια και οστρακοειδή, προστατεύουν τα μωρά τους από τις αλλεργίες.

Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι όσα κατανάλωναν τροφές που προκαλούν αλλεργίες, όπως αυγά και φιστίκια, πέρασαν στους απογόνους τους προστατευτικά αντισώματα μέσω του θηλασμού.

Η μελέτη δείχνει επίσης πώς ένας «βιολογικός μηχανισμός» μπορεί να ενισχύσει την ανοχή σε ορισμένα τρόφιμα, ανοίγοντας το δρόμο για νέες θεραπείες των αλλεργιών σε βρέφη που κινδυνεύουν.

allergy food

Η επικεφαλής της μελέτης Δρ Michiko Oyoshi, παιδίατρος στο Τμήμα Αλλεργιών και Ανοσολογίας του Νοσοκομείου, δήλωσε: «Το αν οι μητέρες πρέπει να τρώνε τροφές που προκαλούν αλλεργίες ή όχι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι αμφιλεγόμενο θέμα. Διάφορες μελέτες έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα, καθώς είναι δύσκολο στις μελέτες σε ανθρώπους να γνωρίζουμε πότε οι μητέρες και τα μωρά κατανάλωσαν για πρώτη φορά ένα συγκεκριμένο φαγητό. Σε δοκιμές σε ποντίκια όμως, μπορούμε να ελέγξουμε την έκθεση σε συγκεκριμένες τροφές».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν τις πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη των αλλεργιών, σύμφωνα με τις οποίες οι μητέρες δεν πρέπει να αποφεύγουν τα αυγά και τα φιστίκια.

Η έρευνα έδειξε πως τα αντισώματα προκάλεσαν την παραγωγή κυττάρων του ανοσοποιητικού, τα λεγόμενα Τ κύτταρα, στα μωρά ποντίκια, για συγκεκριμένα αλλεργιογόνα, επιτρέποντας την ανοχή σε αυτές τις τροφές.

Στις γυναίκες συστήνεται να αποφεύγουν γεινικά τροφές που προκαλούν αλλεργία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Η έρευνα διαπίστωσε ωστόσο, ότι το γάλα των γυναικών που κατανάλωναν στην εγκυμοσύνη τροφές που συνδέονται με αλλεργίες, προστάτευε τα μωρά τους από τις αλλεργίες.

Το μητρικό γάλα τα προστάτευε από το αναφυλακτικό σοκ, ένα ακραίο και απειλητικό για τη ζωή σύμπτωμα, αλλά και την παραγωγή ανοσοσφαιρίνης Ε και μαστοκυττάρων, και τα δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας αλλεργικής αντίδρασης.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Αλλεργία στα φιστίκια: Προστατευτική η έκθεση στον ξηρό καρπό από μικρή ηλικία

Παιδί και αλλεργίες: 4 πράγματα που πρέπει να προσέxετε