ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος κόλπου: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη σπάνια μορφή καρκίνου

Πιθανότατα γνωρίζετε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο των ωοθηκών, υπάρχει όμως και ένας άλλος καρκίνος των γυναικείων γεννητικών οργάνων με τον οποίο οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι εξοικειωμένες: ο καρκίνος του κόλπου.

Καρκίνος κόλπου: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη σπάνια μορφή καρκίνου

Ο καρκίνος του κόλπου είναι πολύ σπάνιος, ειδικά στις νέες γυναίκες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, μόνο μία στις 1100 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο στον κόλπο στη διάρκεια της ζωής της και μόνο το 15% των περιπτώσεων αφορά γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Ο καρκίνος του κόλπου δεν είναι ίδιος με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στον καρκίνο του τραχήλου, τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται στον τράχηλο, τον ινομυώδη σωλήνα που συνδέει τη μήτρα με τον κόλπο, ενώ στον καρκίνο του κόλπου, τα κύτταρα αυτά απειλούν το κανάλι του κόλπου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ωστόσο, εάν μια γυναίκα έχει καρκίνο τόσο στον κόλπο όσο και στον τράχηλο, συνήθως αναφέρεται ως καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Ο λόγος είναι ότι λόγω της γειτνίασης των οργάνων τα καρκινικά κύτταρα μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν από τον κόλπο στον τράχηλο και αντίστροφα.

Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι για τις αιτίες πρόκλησης καρκίνου στον κόλπο, έχει συνδεθεί όμως με τον ιό HPV και την έκθεση σε διαιθυλοστιλβεστρόλη (diethylstilbestrol, DES), ένα συνθετικό οιστρογόνο σε μορφή φαρμάκου που συνταγογραφήθηκε σε εγκύους μεταξύ του 1940 και του 1971 για την πρόληψη των επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

Πώς μπορεί μια γυναίκα να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του κόλπου;

Δείτε παρακάτω τι συμβουλεύουν γυναικολόγοι και ογκολόγοι:

cancer

Υπάρχουν πάνω από μία μορφές κολπικού καρκίνου

Ο καρκίνος του κόλπου είναι σχεδόν πάντοτε καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων του κόλπου. Αυτή η μορφή του καρκίνου του κόλπου αρχίζει στα πλακώδη κύτταρα που αποτελούν την εξωτερική επένδυση του κόλπου και αναπτύσσεται αργά.

Υπάρχει όμως και το αδενοκαρκίνωμα, στο οποίο ο καρκίνος αρχίζει να αναπτύσσεται στα κύτταρα των αδένων μιας γυναίκας (τα οποία βρίσκονται κοντά στο άνοιγμα του κόλπου και εκκρίνουν βλέννα). Αυτή η μορφή αφορά περίπου το 15% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του κόλπου και συνήθως αναπτύσσεται σε γυναίκες άνω των 50 ετών, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

blood period

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται σε όλη την περιοχή

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου του κόλπου είναι η μη φυσιολογική αιμορραγία, συνήθως μετά το σεξ. Η πάθηση μπορεί όμως να προκαλέσει και μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις, όγκο που μπορεί να γίνει αντιληπτός με την ψηλάφηση ή πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Επειδή όμως τα συμπτώματα αυτά δεν είναι ειδικά, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό αν τα εκδηλώσετε.

test pap

Η σημασία του τεστ Παπ

Δεδομένου ότι ο κολπικός καρκίνος είναι σπάνιος, δεν πρέπει να σας αγχώνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να είστε αμελείς. Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά τεστ Παπ ή κολποσκόπηση, σύμφωνα με τις οδηγίες του γυναικολόγου σας, για την ανίχνευση τυχών καρκινικών κυττάρων. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, το επόμενο βήμα είναι η βιοψία, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για καρκίνο. Στον καρκίνο του κόλπου συντελούνται αρχικά προκαρκινικές και κατόπιν καρκινικές αλλαγές.

Ακόμη και αν είναι σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να εντοπιστεί στη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης. Οι περιπτώσεις προχωρημένου κολπικού καρκίνου αφορούν γυναίκες που έχουν χρόνια να υποβληθούν σε εξέταση. Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες των γυναικολόγων, πρέπει να κάνετε τεστ Παπ κάθε τρία χρόνια αν είστε από 21 έως 65 ετών ή κάθε πέντε χρόνια εάν κάνετε τεστ Παπ και εξέταση για ΗPV. Πολλοί γιατροί πάντως είναι της άποψης να κάνετε τεστ Παπ κάθε χρόνο.

doctor woman

Εάν εντοπιστούν προκαρκινικά κύτταρα, η θεραπεία είναι εύκολη

Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει καρκίνο του κόλπου σε προκαρκινικό στάδιο, μπορεί να σας παραπέμψει σε ογκολόγο για να συζητήσετε μαζί του τις θεραπευτικές επιλογές. Οι συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση με λέιζερ ή τοπικές θεραπείες για την εξάλειψη του μη φυσιολογικού ιστού. Εάν έχει εξελιχθεί σε καρκίνο, μπορεί να χρειαστεί ακτινοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία. Κάποιες θεραπείες για τον καρκίνο μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό τα δεδομένα, εάν σχεδιάζετε να κάνετε παιδί.

vaginal cancer

Τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν

Τα ποσοστά επιβίωσης εξαρτώνται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος τη στιγμή της διάγνωσης. Στο Στάδιο I, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης είναι 84%, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Στο στάδιο ΙΙ το ποσοστό ανέρχεται σε 75% και ατα στάδια III και IV σε 57%. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και μόνο ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ακριβέστερη πρόγνωση.

Πηγή: wonenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Γυναικολογικοί καρκίνοι: Οι 5 κύριες μορφές και τα συμπτώματά τους

Τα συμπτώματα των γυναικολογικών καρκίνων (γράφημα)

Κονδυλώματα: Γιατί το τεστ ΠΑΠ δεν αρκεί – Ποια εξέταση είναι απαραίτητη