ΥΓΕΙΑ

Έχω λεύκη - Μπορώ να κάνω τατουάζ;

Η απάντηση δεν είναι απλή. Προτού πάρετε την απόφαση, θα πρέπει να εξετάσετε τα παρακάτω 3 βασικά σημεία.

Έχω λεύκη - Μπορώ να κάνω τατουάζ;

1. Γιατί θέλετε να κάνετε τατουάζ;

Πολλοί επιλέγουν το τατουάζ ως τρόπο κάλυψης της λεύκης. Στόχος είναι να νιώσουν καλύτερα, να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους και να περιορίσουν τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν στις κοινωνικές, επαγγελματικές ή διαπροσωπικές τους σχέσεις. Ωστόσο, το τατουάζ, ακόμη κι αν με την κάλυψη που προσφέρει μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, δεν αποτελεί ουσιαστική αντιμετώπιση της λεύκης. Παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω εξάπλωση της λεύκης στο δέρμα.

Όσοι επιδιώκουν να κάνουν τατουάζ στο χρώμα του δέρματος πάνω στα σημάδια της λεύκης τους ώστε να φαίνεται ομοιόμορφο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μελάνη του τατουάζ δεν μπορεί να ταιριάξει απόλυτα με το δέρμα, καθώς το χρώμα του δέρματος αλλάζει με τις εποχές, την έκθεση στον ήλιο και την ηλικία. Επίσης, ανεξάρτητα από το χρώμα της μελάνης, όταν αυτή εισέρχεται στο δέρμα και φτάσει στην επιδερμίδα ο χρωματικός της τόνος έχει αλλάξει (φαινόμενο Tyndall). Με την πάροδο του χρόνου στο σημείο που έγινε το τατουάζ η λεύκη μπορεί να εξαπλωθεί, δημιουργώντας ένα λευκό δαχτυλίδι γύρω από αυτό.

2. Η λεύκη σας είναι σε ύφεση ή εξαπλώνεται;

Γνωρίζατε ότι στα άτομα με λεύκη οποιοδήποτε τραύμα ή βλάβη στο δέρμα μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα ή να δημιουργήσει μια νέα λευκή κηλίδα (φαινόμενο Koebner); Η διάτρηση του δέρματος με τη βελόνα του τατουάζ θεωρείται ότι είναι τραύμα. Έτσι, αν η λεύκη σας είναι ενεργή και έχει τάσεις εξάπλωσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποκτήσετε νέες λευκές κηλίδες στην περιοχή γύρω από το τατουάζ. Προτού κάνετε ένα τατουάζ, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε εξειδικευμένο δερματολόγο για να πληροφορηθείτε για τη σταθερότητα της λεύκης σας.

3. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Η λεύκη δεν είναι μια σπάνια ασθένεια. Όλοι όσοι έχουν λεύκη έχουν μια κοινή προσδοκία: να βρουν τρόπο να την καλύψουν. Και σε αυτό το σημείο καλούνται οι ίδιοι να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: Τι είναι προτιμότερο να κάνουν για να υλοποιήσουν την προσδοκία τους; Να καλύψουν τη λεύκη τους με τατουάζ ρισκάροντας να εξαπλωθεί περισσότερο στο δέρμα τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα και την ψυχολογία τους ή να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά με φωτοθεραπεία στα εξειδικευμένα δερματολογικά ιατρεία μας ή στο σπίτι τους με την ειδική συσκευή χειρός;



Η φωτοθεραπεία στενού φάσματος φωτός ιατρικής τεχνολογίας είναι η ιδανικότερη και ασφαλέστερη επιλογή για τον φυσικό επαναχρωματισμό του δέρματος με λεύκη. Είναι κλινικά αποδεδειγμένη και επιστημονικά εγκεκριμένη από τον FDA.

IQ – Intensive Quality Dermatology
Κολωνάκι: 210 7242600
Μαρούσι: 210 6100900
Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος
Είκοσι χρόνια συμβολής στη Θεραπευτική, Κοσμητική και Επεμβατική LASER Δερματολογία