ΥΓΕΙΑ

Κονδυλώματα: Αυξημένος κίνδυνος για την υγεία από την καθυστερημένη ή την ελλιπή αντιμετώπισή τους

Συχνό φαινόμενο που απειλεί την υγεία εκατοντάδων ασθενών αποτελεί η καθυστερημένη αντίδραση τους απέναντι στα κονδυλώματα.

Κονδυλώματα: Αυξημένος κίνδυνος για την υγεία από την καθυστερημένη ή την ελλιπή αντιμετώπισή τους

Γράφει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Dr. Χρήστος Στάμου, Στρατιωτικός Ιατρός, επιστημονικός υπεύθυνος των Δερματολογικών Ιατρείων Dermadvance

Ολοένα και πιο συχνά συναντάμε περιπτώσεις ασθενών με προχωρημένα κονδυλώματα, τα οποία αφέθηκαν χωρίς αντιμετώπιση για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν, κυρίως λόγω ψυχολογικής άρνησης του ασθενή να απευθυνθεί στον Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο του.

Δυστυχώς, τα κονδυλώματα ως Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα, αντιμετωπίζεται συχνά με φόβο και ντροπή, συναισθήματα που προκαλούν τη συνεχή αναβολή της επίσκεψης στον Ιατρό.

Γιατί πρέπει να αφαιρούνται αμέσως τα κονδυλώματα

Ο ιός HPV κυρίως προσβάλει το γενετικό σύστημα και των δύο φύλων. Οι επιστήμονες έχουν ταυτοποιήσει περισσότερα από 100 διαφορετικά στελέχη του ιού HPV, η πλειονότητα των οποίων δεν απειλεί τον άνθρωπο. Περίπου 40 εξ αυτών μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και χωρίζονται σε υψηλού και χαμηλού κινδύνου σε ό,τι αφορά την πιθανότητα καρκινογένεσης.

Τα στελέχη υψηλού κινδύνου του HPV, διακρίνονται στους τύπους 16, 18, 32 στις γυναίκες και είναι δυνατόν να προκαλέσουν δυσπλασία στον τράχηλο η οποία να στη συνέχεια να εξελιχτεί σε καρκίνο. Πολύ σπανιότερα, στον άνδρα ενέχεται να εμφανίσουν καρκίνο του πέους ενώ έχουν συσχετιστεί και με καρκίνο του πρωκτού.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ακόμη και τα στελέχη χαμηλού κινδύνου του HPV αν αφεθούν χωρίς θεραπεία και συνυπάρχουν με υψηλού κίνδυνου στελέχη του ιού, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην πληγείσα περιοχή.

Πως μοιάζουν τα κονδυλώματα – Έχουν συμπτώματα;

Για να τα αναγνωρίσετε, φανταστείτε τα σαν μικρά σπυράκια, επίπεδα ή με προεξοχή, σε μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας στο χρώμα του δέρματος ή ροζ. Μπορεί να είναι και μεγαλύτερα αν δεν παρατηρηθούν έγκαιρα, και να πολλαπλασιαστούν, μοιάζοντας με το σχήμα του κουνουπιδιού σε μικρογραφία.

Τα κονδυλώματα συνήθως δεν έχουν συμπτώματα και δεν προκαλούν πόνο ή φαγούρα. Πολλές φορές δεν είναι ορατά με το μάτι αλλά ο ασθενής τα αντιλαμβάνεται με την αφή. Σπανίως αναφέρεται κνησμός, ενώ μόνο σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να προκαλέσουν πόνο και αιμορραγία.

Από τη στιγμή της προσβολής από τον HPV μέχρι τη στιγμή που θα εμφανιστούν οι πρώτες δερματικές βλάβες, συνήθως μεσολαβεί χρονικό διάστημα 6 εβδομάδων έως 6 μηνών (χρόνος επώασης) μετά τη μόλυνση, αλλά μπορεί και περισσότερο.

Συχνά, εμφανίζονται πιο γρήγορα σε ανθρώπους με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ενώ μπορεί να πρωτοεμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μετάδοση – Το προφυλακτικό δεν προστατεύει πλήρως

Τα κονδυλώματά μεταδίδονται ακόμα και με την μη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή καθώς και με την έντονη τριβή της γεννητικής και της περιγεννητικής με τα γεννητικά όργανα του μολυσμένου συντρόφου καθώς και με μολυσμένα δάχτυλα ή «Sex toys».

Τα κονδυλώματα είναι εξαιρετικά μεταδοτικά και υπολογίζεται ότι περίπου τα δύο τρίτα των ατόμων του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού θα προσληφθούν κάποια στιγμή της ζωής τους από τον ιό των Κονδυλωμάτων.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι αν και η χρήση προφυλακτικού επιβάλλεται σε κάθε σεξουαλική επαφή, στην περίπτωση των κονδυλωμάτων δυστυχώς δεν προσφέρει απόλυτη προστασία, καθώς το προφυλακτικό δεν καλύπτει ολόκληρη την περιγεννητική περιοχή ή όλα τα στάδια της ερωτικής συνεύρεσης.

Σε ποιες περιοχές εμφανίζονται

Στη γυναίκα μπορεί να εμφανιστούν στην είσοδο του κόλπου, στα μικρά και τα μεγάλα χείλη του αιδοίου, στον πρωκτό, στο εφήβαιο και στο δέρμα μεταξύ του πρωκτού και των κόλπου (περίνεο).

Στον άνδρα τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως στο πέος, τους όρχεις και τον πρωκτό.

Σπανιότερα και στα δύο φύλλα απαντώνται στο στόμα ως αποτέλεσμα στοματογεννητικής επαφής.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης από Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο

Εαν υποψιάζεστε ότι έχετε προσβληθεί από τον ιό των κονδυλώματων είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε άμεσα ένα Δερματολογικό Ιατρείο για να λάβετε έγκαιρα μια σωστή διάγνωση και θεραπεία, ώστε να αποφύγετε επιπλοκές και μόνιμες βλάβες.

Ανώδυνη και γρήγορη θεραπεία, Χωρίς Σημάδια, σε 1 επίσκεψη

Η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων είναι η αφαίρεσή τους με Laser διοξειδίου του άνθρακα CO2. Πρόκειται για τη μόνη μέθοδο που εξαλείφει πλήρως τα κονδυλώματα, χωρίς σημάδια και παράλληλα προλαμβάνοντας μελλοντικές υποτροπές.

Η εξέλιξη του Laser διοξειδίου του άνθρακα CO2 που αποτελεί και την πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι το Ultra Pulse Laser το οποίο παρέχει άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα σε μόλις 1 επίσκεψη, καθώς χάρις στο πολύ χαμηλό εύρος παλμών που παράγει, μπορεί να στοχεύει απευθείας στην πάσχουσα περιοχή και μόνο σε αυτή, αφήνοντας ανέπαφο το περιβάλλον δέρμα, χωρίς να προκαλεί σημάδια, ουλές ή υποχρωμίες.

Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η άμεση αντιμετώπιση και αφαίρεση των κονδυλωμάτων σε 1 επίσκεψη. Η μεγάλη μείωση του ιικού φορτίου που προσφέρει η συγκεκριμένη θεραπεία σε συνδυασμό με την εντατική μετεγχειρητική παρακολούθηση από τον Δερματολόγο είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και πρόληψη των υποτροπών.

Τα Δερματολογικά Ιατρεία Dermadvance θα βρείτε στο Κέντρο της Αθήνας, Βασ. Σοφίας 115, 11521, και στον Κορυδαλλό, Ταξιαρχών 34 – 36, Πλ. Ελευθερίας, 18120.

DERMADVANCE CHRISTOS