ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα: Αρκεί μια ματιά για να καταλάβει κανείς έναν άρρωστο από το πρόσωπό του

Η αρρώστια είναι «γραμμένη» πάνω στο πρόσωπο, ακόμη και λίγες μόνο ώρες μετά την αρχή της λοίμωξης, σύμφωνα με μια νέα μικρή σουηδική επιστημονική έρευνα. Και δεν μιλάμε για τα ορατά σημάδια, όπως ο βήχας και το φτάρνισμα, αλλά για αδιόρατα σημάδια, τα οποία προδίδουν την αρρώστια που μόλις αρχίζει.

Νέα έρευνα: Αρκεί μια ματιά για να καταλάβει κανείς έναν άρρωστο από το πρόσωπό του

Συνεπώς, ορισμένες φορές δεν χρειάζεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι περισσότερο από μια γρήγορη ματιά στο πρόσωπο κάποιου για να καταλάβουμε αν είναι υγιής ή άρρωστος. Ο μηχανισμός αυτός διευκολύνει τους ανθρώπους να αποφεύγουν όσους θα μπορούσαν να τους κολλήσουν κάποιο μικρόβιο.

Οι άρρωστοι, όπως επιβεβαιώνει η μελέτη, έχουν διάφορα κοινά σημάδια πάνω τους, όπως πιο ωχρό δέρμα, πιο πρησμένο πρόσωπο, πιο κόκκινα μάτια, πιο πεσμένα βλέφαρα και άκρες του στόματος, καθώς και μια αίσθηση διάχυτης κόπωσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Άξελσον του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Proceedings of the Royal Society B της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το Science και τη Guardian, πειραματίστηκαν με 16 υγιείς εθελοντές.

Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε τυχαία με ένεση είτε κάποιο πραγματικό βακτήριο (E. coli) είτε κάποιο εικονικό (placebo). Λίγες ώρες μετά, οι επιστήμονες φωτογράφησαν τους 16 εθελοντές (μερικοί από τους οποίους είχαν αρρωστήσει πραγματικά) και έδειξαν τις φωτογραφίες σε 62 ανθρώπους. Οι τελευταίοι κλήθηκαν –μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα το πολύ– να αξιολογήσουν αν τα πρόσωπα έδειχναν υγιή ή άρρωστα.

Διαπιστώθηκε ότι οι «κριτές» μπορούσαν να εντοπίσουν το 81% των αρρώστων καλύτερα απ’ ό,τι αν έκριναν απλώς στην τύχη, ενώ ο εντοπισμός των υγιών ατόμων ήταν ακόμη πιο ακριβής. Η περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι δύο είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του προσώπου που προδίδουν την αρρώστια: το ωχρό δέρμα και τα πεσμένα βλέφαρα.

Ακόμη, όσοι φοβούνται περισσότερο μήπως κολλήσουν φαίνεται πως είναι επίσης καλύτεροι στο να «πιάνουν» τα σημάδια της αρρώστιας στα πρόσωπα των άλλων.

(Πηγή: Science, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ)